Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hans Classon är upphandlingschef i Jönköpings kommun. Han säger att han reagerade på Cabonlines låga anbud, men trodde att de ville satsa i Jönköping. Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Det låga anbudet från Cabonline ifrågasattes aldrig

Uppdaterad
Publicerad

Enligt lag har kommunen en skyldighet att kontrollera misstänkt låga priser vid en upphandling. Men trots att Cabonline sänkte sitt pris med nästan 30 procent när upphandlingen fick göras om, så gjorde kommunen ingen kontroll av priset. 

– Vi bedömde att det var lågt men att det låg inom ramen, säger Hans Classon, upphandlingschef i Jönköpings kommun. 

Vid den första upphandlingen angav Cabonline ett pris på över 34 kronor per elevkilometer. Konkurrenterna låg runt 26,50-28 kronor och vann därmed upphandlingen.

Skolskjuts Jönköping

Nytt anbud

Men Cabonline överklagade och kommunen fick göra om upphandlingsförfarandet.  I det nya anbudet angav Cabonline ett pris på 23,90.

– Det är klart vi reagerade, men vi tänkte att de effektiviserat och faktiskt ville satsa på Jönköping. Och vi ville ha EN aktör till alla resor.

Trots att det är två år kvar på kontraktet som Cabonline har med Jönköpings kommun är arbetet med ett nytt avtal redan igång. Kommunen vill säkerställa att det inte blir som under nuvarande avtal, där Cabonline i år betalat 966 000 kronor i viten för förseningar, förseelser och missade hämtningar.

Läs hela granskningen här

Träffar taxibolagen

– Vi har arbetet igång sedan några dagar och vi kommer att träffa leverantörerna för diskussion om någon månad. Cabonline har inte kunnat leva upp till att hämta alla transporter i tid.

I klippet nedan kan du höra Cabonlines regionchef Sasa Vejzovic berätta om hur de första veckorna av skolstarten fungerat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sasa Vejzovic är regionchef på Cabonline. Han tycker att skolstarten har gått bra, trots att företaget fått viten för 98 förseningar och missade hämtningar under skolårets första åtta dagar. Foto: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjuts Jönköping

Mer i ämnet