Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hans Classon är upphandlingschef i Jönköpings kommun. I klippet berättar han om det nya skoltaxiavtalet och lovar att barnen ska komma i tid till skolan. Foto: SVT

Nytt skoltaxiavtal klart i Jönköping

Publicerad

Nu står det klart att det blir två andra taxibolag som tar över skoltaxin i Jönköpings kommun. Problemen med Cabonline, som inneburit stor stress för både barn och föräldrar, har gjort att kommunen nu har tre avtal istället för ett stort.

– Det är två välkända aktörer som fått avtalen. Genom att dela in i tre mindre avtal har vi nu fler taxibilar och taxichaufförer att tillgå. Jag känner mig trygg med att det här kommer att fungera, säger Hans Classon, upphandlingschef på Jönköpings kommun.

ÖstSmå har fått två av avtalen och SweTaxi det tredje. Tillsammans har avtalen ett kostnadstak på 75 miljoner kronor, vilket är en ökning med 25 miljoner kronor.

Skolskjuts Jönköping

– Det beror på att allt fler har de här behoven, säger Marie Skarp, tillförordnad enhetschef på utbildningsförvaltningen.

Avtalet gäller barn och ungdomar som på grund av funktionsnedsättningar behöver ha taxiresor till skolan. Barn som bor växelvis hos föräldrarna har rätt till skolskjuts om den ena föräldern inte bor i närheten av skolan. Totalt handlar det om 215 elever.

Har känt stor oro

Det nya avtalet börjar gälla i augusti. Fram till dess kör Cabonline, som innehar nuvarande avtal.

Under åren som de haft avtalet har det varit stora problem med taxibilar som kommit sent eller inte alls. Barn har känt stor oro och föräldrar har fått lämna sina jobb för att själva skjutsa sina barn, vilket SVT Nyheter Jönköping rapporterat om flera gånger.

Men nu lovar kommunen att barnen ska komma i tid till skolan till hösten.

Se mer i klippet ovan och läs hela vår granskning av skoltaxin här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjuts Jönköping

Mer i ämnet