Försenad skoltaxi: Dottern missade nationella proven

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar till barn som har skoltaxi i Jönköpings kommun, är uppgivna när deras barn gång på gång kommer för sent till skolan eftersom skoltaxin inte dyker upp eller kommer för sent, ibland flera timmar.

Tobias Stenströms två döttrar började åka skoltaxi i februari. Ständiga förseningar gjorde att flickorna redan på kvällen fick ont i magen på grund av stressen och oron inför nästa skoldag.

– Jag kunde på morgonen få besked att taxin skulle komma klockan åtta, men det är ju då tjejerna börjar. Många gånger fick jag avboka och istället köra från jobbet och skjutsa dem själv. Sedan kunde taxibolaget ringa vid halv tio och säga att nu var bilen där, trots att jag avbokat.

Skolskjuts Jönköping

Numera åker döttrarna linjebuss, trots att Tobias tycker att det finns en oro kring att de ska byta buss vid Juneporten.

– Men det fungerar i alla fall bättre än med taxi.

Ingen ersättning

Christian Karlsson har tre barn som varannan vecka åker från Månsarp till Torpaskolan.

Christian Karlssons dotter ringde och sa att hon var på väg till Tenhult istället för Torpaskolan. Foto: Ulrica Abrahamsson/SVT

– En gång ringde dottern och sa att de var på väg till Tenhult och det var tio minuter till skolan i stan började. Och första veckan var taxin sen att hämta tre av fem dagar så jag fick köra dem själv.

Men någon ersättning får han inte, trots att kommunen kan ta ut 3000 kronor i vite från taxibolaget för försenade turer.

Sagt upp morgonturerna

Maria Lindéns två barn åker varannan vecka från hemmet i Jönköping till Månsarpsskolan. Förra veckan var det bara en av dagarna som det kom en taxi på morgonen. Nu betalar hon själv kostnaden för att köra sina barn.

Maria Lindén har nu sagt upp skoltaxi på morgonen eftersom de sena och osäkra hämtningstiderna oroar hennes barn. Foto: Ulrica Abrahamsson/SVT

– Det har varit struligt i två år nu. Jag har ringt, mejlat och jag har pratat med chefer på både kommunen och taxibolaget, men inget händer. Nu har jag sagt upp skoltaxi på morgonen.

Hör i klippet när föräldrarna berättar hur förseningarna påverkar deras barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjuts Jönköping

Mer i ämnet