Så klarade Cabonline sig undan de högre vitesbeloppen

Publicerad

Under våren utfärdade Jönköpings kommun viten för skolskjutstaxi som gång på gång kom för sent, körde fel eller inte kom alls. Sammanlagt fick Cabonline viten på 1,2 miljoner kronor. Men företaget slapp att betala för en del av dem. Personalen på utbildningsförvaltningen hade nämligen tolkat avtalet fel. 

– Vi hade ett möte med Cabonline på upphandlingsenheten Det visar sig att vi har olika tolkningar av vitestexten, säger Lena Stålenbring, skolskjutschef i Jönköping.

Cabonline kommer att betala samtliga viten för förseningar och uteblivna bilar.

Skolskjuts Jönköping

– Däremot gör vi en justering av vitet avseende de 30 procent av fakturan som vi har tagit ut för april och maj. Det är inte tydligt reglerat i avtalet.

Under våren granskade SVT Nyheter Jönköping det taxiavtal som kommunen har med Cabonline som gäller skoltaxi. Ett avtal som är värt 50 miljoner kronor och som Cabonline gång på gång misskötte.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tobias Stenströms dotter ville inte längre åka till skolan eftersom hon så ofta kom för sent. I klippet ovan berättar fler föräldrar hur förseningarna påverkar deras barn. Foto: TT och Ulrica Abrahamsson/SVT

Strax efter att SVT börjat sin granskning utfärdade kommunen de första högre vitesbeloppen. Under maj månad misskötte taxibolaget hämtningar vid minst 67 tillfällen. Jönköpings kommun utfärdade då viten på 1,2 miljoner kronor.

Men de pengarna kommer inte Cabonline att betala.

– Vi kan inte utfärda viten på annat än det som finns i avtalet, säger Hans Classon, upphandlingschef på Jönköpings kommun.

I avtalstexten står att läsa: I det fall leverantören inte levererar transporter enligt ställda krav på fordon i detta avtal görs ett avdrag med 30 procent av priset på samtliga transporter inom uppdraget varje månad fram till att leverantören levererar kravställda transporter.

– Det handlar om ställda krav på bilarna och är inte tillämpbara på reklamation, säger Hans Classon.

Cabonline ska däremot, enligt avtalet betala 3000 kronor varje gång en elev kommer för sent till skolan. Innan vår granskning diarieförde Jönköpings kommun inte föräldrarnas och skolpersonalens alla klagomål, men utfärdade ett fåtal viten vid upprepade förseningar.

Under de första skolveckorna i augusti misskötte taxi hämtningarna vid 98 tillfällen och har nu fakturerats viten på 326 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjuts Jönköping

Mer i ämnet