Foto: SVT

Jönköpingsföretaget Kapsch snabbt på fötter efter storbranden

Uppdaterad
Publicerad

Branden på företaget Kapsch i Jönköping för två månader sedan utvecklade sig till en komplicerad släckningsinsats för räddningstjänsten. Vi återvände till brandplatsen och mötte vd:n som talar om en fantastisk uppställning från de anställda för att få verksamheten att rulla vidare i andra lokaler.

Det var den sjunde april som det bröt ut en kraftig brand i företaget Kapsch lokaler här vid A6 i Jönköping. En av de tuffare rökdykinsatserna för räddningstjänsten på länge. Brandens centrum låg långt in i källarplanet. Hettan var svår och saltsyra bildades när kablaget brann.

Utan arbetsplats

Två månader senare får vi möjlighet att gå in i lokalerna igen. Kapsch levererar vägtullssystem runtom i världen och här nere fanns både lager och testlokaler:

På eftermiddagen den sjunde april stod Kapsch med lagret uppbrunnet och kontoret obrukbart. Hundra anställda utan arbetsplats. Men på några veckor var verksamheten i gång i andra lokaler. En så snabb omställning hade varit otänkbar om det rört sig om en planerad förändring.

– Hade vi gjort det här som en planerad omställning så hade vi inte klarat det på nio månader. Men nu har vi gjort det på några veckor, säger Mattias Larsson, vd på Karpsch.

LÄS MER: Industribrand på A6-området

”Hade vi gjort det här som en planerad omställning så hade vi inte klarat det på nio månader”, säger vd Mattias Larsson om hur personalen på bara ett par veckor byggde upp verksamheten igen efter branden på Kapsch. Foto: SVT

Så hur mycket bygger det på planering och hur mycket bygger det på engagemang?

– Jag måste säga att den absolut största bidragande orsaken är inställningen från alla att ställa upp och göra ett fantastiskt bra jobb.

Stora skador på byggnaden

I bästa fall kan Kapsch flytta tillbaka om ett år. Problemet är hur stora skador byggnaden fått av den kraftiga värmen. En utredning om detta pågår. Men direkt efter branden i april kunde Mattias och de anställda inte tro att det skulle handla om så lång tid.

– Nej, det trodde vi inte. När det hände trodde vi väl att nu kommer brandkåren och släcker och sedan kan vi gå tillbaka och jobba igen, säger Mattias Larsson.

Det var den sjunde april som det bröt ut en kraftig brand i företaget Kapsch lokaler här vid A6 i Jönköping. Foto: SVT

Och varför det började brinna kanske vi aldrig får veta...

– Det har gjorts en utredning och det har inte konstaterats någon brandorsak, utan vad jag förstår så läggs utredningen ner. Så vi vet faktiskt inte vad som kan ha orsakat detta.

Hur känns det att man inte vet det?

– Ja, men det är ju lite trist, så klart. Man vill ju veta för att kunna göra åtgärder för att motverka att något liknande händer. Så det är synd!

Så var det det där med att några få saker faktiskt klarade sig helt oskadda – mitt i branden. Det var ju påsktider när branden bröt ut och mitt i brandhärden stod ett påskägg med innehåll. Mirakulöst nog klarade det sig så gott som oskadat!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.