I klippet berättar skyddsombud Thomas Karlsson om omänskliga arbetspass och varför personalen oroas över patientsäkerheten. Foto: Emma Johansson/SVT

Skyddsombud: ”Känner oro för patientsäkerheten”

Uppdaterad
Publicerad

Både Vårdförbundet och Kommunal berättar om så tuffa arbetsförhållanden inom ambulanssjukvården i regionen att patientsäkerheten hotas. De har slagit larm till både chefer och politiker.

SVT Nyheter Jönköping har begärt ut avvikelserapporter för ambulanssjukvården i länet det senaste året. Där hittar vi skräckexempel på arbetspass där personalen jobbat upp till 11 timmar utan mat och vila.

– Det förekommer flera gånger i veckan, ständigt återkommande. Jag upplever som sjuksköterska att man får problem att fatta rätt beslut, att man har svårt att fokusera på den aktuella situationen när man fått vara utan mat och återhämtning under så lång tid, säger Thomas Karlsson som är skyddsombud för Vårdförbundet i ambulansområde norr.

Ambulansverksamheten i Jönköpings län

Oroliga för patientsäkerheten

Fackliga företrädare inom regionens ambulansområden har skickat skrivelser till chefer och politiker, men upplever att de inte fått något konkret svar.

– För oss så innebär det att situationen består. Vi är rädda att detta drabbar våra patienter ytterst.

Det senaste året har 25 avvikelserapporter om för lång tid utan mat och vila skrivits av ambulanspersonal. Varför är det inte fler om det är ett så stort problem?

– Tyvärr så måste jag säga att det är ett axplock av de arbetspass som förekommer med denna typ av belastning. Många gånger orkar vi inte skriva avvikelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambulansverksamheten i Jönköpings län

Mer i ämnet