Rachel De Basso (S) som är högsta ansvarig politiker för regionens sjukvård får titta på vår granskning och reagera på den. Foto: Emma Johansson/SVT

Rachel De Basso (S) om larmet från ambulansen: ”Jag blir upprörd”

Uppdaterad
Publicerad

Rachel de Basso (S), ordförande i nämnden för folkhälsa och sjukvård i regionen, reagerar på SVT Nyheter Jönköpings granskning av ambulanssjukvården. Där beskrivs omänskliga arbetspass och en tystnadskultur.

– Jag blir upprörd när jag ser detta. Jag tycker att det är allvarligt när personalen vittnar om det här.

Borde du som ordförande i nämnden för folkhälsa och sjukvård ha vetat om detta?

Ambulansverksamheten i Jönköpings län

– Det är omöjligt för mig som ansvarig för hela hälso- och sjukvården att ha detaljkunskapen om all verksamhet i regionen. Därför har vi ett system där chefer och direktörer ska föra det uppåt. Men det finns fall där det inte har kommit fram.

Kallar till möte

Nu planerar hon att kalla ambulansledningen till nästkommande presidiemöte för nämnden där de får redovisa hur de arbetar för arbetsmiljön nu och hur de ska arbeta med det framöver.

– Det här är en jätteviktig fråga. Att regionens medarbetare ska känna sig trygga med att vi tar det på fullaste allvar och då behöver ledarskapet presentera en åtgärdsplan.

”Blir beklämd”

Personal beskriver en tystnadskultur och vi har en anteckning där det står att alla intervjuer med media ska godkännas av verksamhetschef. Hur ser du på det?

– Jag blir verkligen beklämd. Jag har själv arbetat inom vården och vet hur viktigt det är som medarbetare att få förmedla information vidare. Jag vill betona att det inte under några omständigheter är okej att sätta munkavel på anställda. Man har rätt som regionanställd att prata med media.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambulansverksamheten i Jönköpings län

Mer i ämnet