I klippet besvarar Agneta Ståhl kritiken från personal i ambulanssjukvården. Foto: Emma Johansson/SVT

Regiondirektör lovar bättring – larm om hemska pass på ambulansen

Uppdaterad
Publicerad

I nuläget kan personal inom ambulanssjukvården i regionen bara ta matuppehåll om det finns möjlighet. Det har lett till skräckpass på ibland 11 timmar utan tid för att äta. Nu ska det förändras, lovar sjukvårdsdirektören.

Enligt både fackliga representanter och anställda blir personalen så utmattad efter långa pass utan tid för mat och vila att det riskerar patientsäkerheten.

– Det är klart att vi ser allvarligt på att man har långa arbetspass utan att man kan ta måltidsuppehåll. Man har alltid möjlighet att ta med sig frukt eller mat i ambulansen, men det är i undantagsfall. Givetvis vill vi inte ha det på det sättet, säger Agneta Ståhl som är sjukvårdsdirektör för medicinsk vård.

Ambulansverksamheten i Jönköpings län

Riskeras patientsäkerheten?

– Vi har inte fått in några avvikelserapporter eller händelser där vi ser patientskada i samband med detta. Så vi ser ändå att vi har en god patientsäkerhet.

Hur kan ni göra det när de som jobbar upplever en risk?

– Det vi kan gå på är avvikelser och händelser med patientskada och sådana har vi inte fått in.

Från och med årsskiftet hoppas Agneta Ståhl att arbetsförhållandena blir drägligare för personalen. Då kommer SOS Alarm att få i uppdrag att fördela matuppehåll mellan ambulanserna.

– Så vi ser en lösning på just detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambulansverksamheten i Jönköpings län

Mer i ämnet