Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet besvarar Agneta Ståhl kritiken från personal i ambulanssjukvården och ger löfte om framtiden. Foto: Emma Johansson/SVT

Regiondirektör lovar bättring – larm om hemska pass på ambulansen

Uppdaterad
Publicerad

I nuläget kan personal inom ambulanssjukvården i regionen bara ta matuppehåll om det finns möjlighet. Det har lett till skräckpass på ibland 11 timmar utan tid för att äta. Nu ska det förändras, lovar sjukvårdsdirektören.

Enligt både fackliga representanter och anställda blir personalen så utmattad efter långa pass utan tid för mat och vila att det riskerar patientsäkerheten.

– Det är klart att vi ser allvarligt på att man har långa arbetspass utan att man kan ta måltidsuppehåll. Man har alltid möjlighet att ta med sig frukt eller mat i ambulansen, men det är i undantagsfall. Givetvis vill vi inte ha det på det sättet, säger Agneta Ståhl som är sjukvårdsdirektör för medicinsk vård.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar skyddsombud Thomas Karlsson om omänskliga arbetspass och varför personalen oroas över patientsäkerheten. Foto: Emma Johansson/SVT

Riskeras patientsäkerheten?

– Vi har inte fått in några avvikelserapporter eller händelser där vi ser patientskada i samband med detta. Så vi ser ändå att vi har en god patientsäkerhet.

Hur kan ni göra det när de som jobbar upplever en risk?

– Det vi kan gå på är avvikelser och händelser med patientskada och sådana har vi inte fått in.

Från och med årsskiftet hoppas Agneta Ståhl att arbetsförhållandena blir drägligare för personalen. Då kommer SOS Alarm att få i uppdrag att fördela matuppehåll mellan ambulanserna.

– Så vi ser en lösning på just detta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rachel De Basso (S) som är högsta ansvarig politiker för regionens sjukvård får titta på vår granskning och reagera på den. Foto: Emma Johansson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambulansverksamheten i Jönköpings län

Mer i ämnet