Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du mer om polisens varning kring misstänkta covidbedragare och Kathleen Åbergs tankar kring detta. Foto: TT/Fred Tanneau/privat

Kathleen blev kontaktad av vad hon trodde var en vaccinationsbedragare – visade sig vara kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Kathleen Kåberg i Gislaved blev härom veckan kontaktad av vad hon, efter ett par kontrollsamtal till vårdcentralen och hemsjukvården, trodde var en vaccinationsbedragare. Men efter att hon gått ut och berättat om detta i media kontaktade kommunen SVT och berättade att de låg bakom samtalet.

Kathleen Kåberg har flera underliggande sjukdomar och har varit i karantän i sin bostad sedan mars förra året, för att minska risken att smittas av coronaviruset. På lördagen för två veckor sedan kontaktades hon av en kvinna som ville hjälpa henne att boka en tid för vaccinering mot covid-19.

Men eftersom Kathleen redan hade ett inplanerat vårdbesök den föreslagna dagen tackade hon nej, med förhoppning om att få ett förslag på en ny tid. Efter några dagar, då hon inte hört något om ett nytt förslag på vaccinationstid, kontaktade hon sjukvården.

– Jag ringde till hemsjukvården, som sa att de inte kände till detta. Men de sa att jag skulle ringa vårdcentralen. Då gjorde jag det, men de kände heller inte till detta, säger Kathleen Kåberg som efter de här telefonsamtalen var övertygad om att det var en bedragare som ringt henne.

– Personen på vårdcentralen sa även: ”Det är kanske en bedragare”.

Det var kommunen

Men efter att Kathleens berättelse publicerats kontaktade Gislaveds kommun SVT.

”Hemtjänst i Gislaveds kommun, i samarbete med vårdcentralerna Bra liv ringer personer med hemtjänst för att erbjuda vaccination. Om personen är intresserad förmedlas deras kontaktuppgifter till vårdcentralen. Därefter ringer vårdcentralen upp och bokar tid. Detta då kommunen inte kan bara dela med sig av kontaktuppgifter till vårdcentralen om brukare, utan att först fråga brukare om detta är okej”, skriver Alma Maslan, enhetschef på vård och omsorg i ordinärt boende i Gislaved.

Polisen varnar

Polisen har den senaste tiden gått ut och varnat för bedragare som kan försöka utnyttja osäkerheten kring vaccineringen. Bedragare har börjat ringa runt för att försöka lura folk och säger att de vill boka en vaccinationstid och uppmanar att identifiera sig med bank-id.

”Du kommer aldrig bli uppringd av Folkhälsomyndigheten eller regionen för covid-19-vaccination. Utan det är du själv som bokar din tid, oftast via 1177, du kan även bli kallad via brev”, skriver polisen i ett inlägg på sociala medier.

SVT söker Gislaveds kommun för ytterligare kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet