Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
KD vill minska den svenska vargstammen. Foto: TT

KD vill minska den svenska vargstammen

Uppdaterad
Publicerad

Vargstammen i Sverige ska minskas med en tredjedel. Det menar riksdagsledamoten Andreas Carlson (KD) från Mullsjö som under måndagseftermiddagen besökte en gård utanför Mullsjö för att prata om vargfrågan. 

Under de senaste åren har vargstammen ökat kraftigt i Sverige och i dag finns det omkring 400 vargar. Enligt Andreas Carlson kan de var upp emot 600 vargar eftersom flertalet har fått valpar. Detta trots att det finns ett riksdagsbeslut som säger att det ska finnas 170-270 vargar i landet.  

– Det ska inte krävas att vargen stampar in på Södermalm gator för att folk ska fatta att detta är en mycket viktig fråga. Vi måste minska vargstammen med en tredjedel till 170 vargar för att det ska gå att bo och verka på landet, säger Andreas Carlson (KD). 

Kristdemokraten Andreas Carlson vill se en kraftig minskning av den svenska vargstammen. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Vargen är ju viktig för ekosystemet. Är det inte bra att det finns många vargar då? 

– Det handlar inte om att vi ska utrota vargen, vargen ska finnas och var en del av ekosystemet. Men när det blir på de här skyhöga nivåerna som det handlar om idag, där vargen också är oskygg, då är det inte bra, säger han. 

Även i Jönköpings län har det tydligt märkts av att vargstammen ökat. I dag finns två revir som nyligen bildats, det ena är Brängenreviret och de andra är Bergaskogen. På flera platser, bland annat i Mullsjö har vargen synts nära samhällen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.