Henrik Cederqvist, trafikområdeschef Syd på Keolis Foto: Kristin Renulf /SVT

Keolis svarar: ”Beteendet är beklagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Keolis ledning i Jönköping säger att beteendet är beklagligt och att företaget är berett att skicka ut egna representanter som åker med trafikskolor och kollar beteendet hos bussförarna.
– Vi är inte alls främmande för det, säger Henrik Cederqvist, chef för trafikområde Syd på Keolis.

Många trafikskolor upplever att deras elever stressas av, framförallt yrkeschaufförer, som tutar och gestikulerar åt trafikskoleeleverna.
När SVT kontaktar Henrik Cederqvist på Keolis så säger han att problemet är okänt för företaget, trots att trafikläraren Fredrik Lindhoff säger sig ha haft kontakt med depåchefen i Jönköping redan för en månad sedan. Men när vi berättar att SVT åkt med trafikskolan och själva sett samma beteende, så konstaterar Henrik Cederqvist att det uppenbarligen är ett verkligt problem.

– Jag kände inte till det sedan tidigare, men problemet finns ju bevisligen. Men anledning av uppgifterna har vi nu gått ut med särskilt riktad information om trafikskolans upplevelser och vikten av hänsyn till hela organisationen i Jönköping, säger Henrik Cederqvist.

Skulle man kunna tänka sig att Keolis skickar ut folk som liksom vi åker ut och åker med några trafikskolebilar och ser och hör vad som händer?

– Ja, jag tror det kan vara både lämpligt och rimligt och vi är inte alls främmande för att faktiskt göra det för att få bilden från andra sidan så att säga.

Vad tänker du om att vissa chaufförer beter sig så här?

– Jag tycker det är tråkigt. Som yrkeschaufför ska man ju vara snäppet bättre än vanliga bilister. Det är beklagligt.

SVT rapporterade · Hur tycker du att yrkeschaufförerna beter sig i trafiken?

Hej! Tack för ert engagemang. Nu stänger vi chatten för kvällen! Mvh
11.10
Japp precis så där går det till! Och det gäller även oss som redan har körkort, yrkeschaufförer tutar och kör upp precis bakom så fort man tvekar i en rondell eller korsning. Och i rusningstrafik är det ännu värre. Dessutom verkar busschaufförer i Jönköping ha en extra tung högerfot då hastigheten ofta överskrids.
12.00
Som idioter, de skiter i högerregeln m m. Kör bara rätt in i rondellen,tränger bilar. Förmodar att busschaufförer är lättrekruterade, de skulle aldrig klara av att köra långtradare.
12.00
Yrkesförare och i synnerhet lastbilsförare är de sämsta förarna av alla. Avstånd till framförvarande, hastighetsbegränsningar, blinkers, spänna fast lasten och blända av är bara några exempel på saker som de borde lära sig. De talar i telefon när de kör, använder inte bilbälte, kör med släp utan belysning och överlag tar inte hänsyn till övriga trafikanter. Med mera! Nej fler kontroller och hårdare bestämmelser tack. Som ex måste man i Tyskland täcka lasten med presenning. I Sverige kör de med t.ex. gruslass otäckta. Vid ojämnheter i vägen flyger grus av.
12.01
Busschaufför har väldigt bråttom
När man kör Huskvarnavägen så hinner inte ens barn gå över övergångstället då vissa har så bråttom o kör om bilar o bussar tuttar på en.
Det är 40 kilometer i timmen man ska köra o inte 60 -90 som nästan alla gör . Pratar i telefon gör nästan som jobbar imon firmor men bussar med ..
Ni som kör bussar va rädd om dom som är på eran buss . Jag vill att mina barn ska komma hem säkra
12.01
Keolis chaufförer i Jönköping är under all kritik.
Det tutas/blinkas och är aggressivt.
Dessutom rattsurfars det en hel del tyvärr..
/Mike
12.32
Inte sämre än andra trafikanter visa hänsyn i trafiken finns inte längre höga hastigheter och vansinnes omkörningar hör till vardagen
12.43
Tyvärr finns det många busschaufförer som skulle fundera på ett annat yrke. De kör innan man satt sig, kör ryckigt och snabbt, tvärbromsar och är allmänt otrevliga. Sedan finns det ett fåtal trevliga och duktiga busschaufförer. Ofta gamla och rutinerade.
12.43
Det finns chaufförer som är supertrevliga. De kör mjukt och fint och de väntar till äldre hunnit sätta sig. Sen finns det chaufförer som tvärbromsar, kör hattigt och dåligt. Deras humör märks i körningen. De turar på allt och alla. Det är inga trevliga resor. Tyvärr är det väl så samhället ser ut idag. Alla är arga, hetsar, tutar och är väldigt noga med att visa att man inte gillar nåt.
12.43
I annonser så gäller det att göra tester som man ska klara innan en ev intervju så man undrar ju hur dessa har klarat det eller är det inkvoterat som gäller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer