Barnarpasjön lider av kraftig övergödning. Foto: SVT

Klart för fortsatt muddring av Barnarpasjön

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen har gett Jönköpings kommun klartecken att fortsätta den muddring av Barnarpasjön som tidigare gjorts som projekt. Nu får kommunen tio år på sig att återställa sjön.

Den lilla sjön cirka 10 km söder om Jönköping, som ligger alldeles intill samhället Barnarp, är grund och dras med en kraftig övergödningsproblematik. 2013 inleddes ett projekt med att muddra sjön i syfte att återfå en god vattenkvalitet.

LÄS MER: Barnarpasjön ska bli badbar igen

Projektet visade sig vara lyckat och nu har Mark- och miljödomstolen beviljat Jönköpings kommun att fortsätta. Tillståndet gäller att bärga sediment av en tjocklek på cirka 10 centimeter från en yta av cirka 16 hektar. Målet med muddringen är att återskapa en balans i fiskesamhället och att sjön ska återfå sin karaktär av en tätortsnära sjö för fiske, fågelskådning och rekreation.

Arbetet får tidigast starta i april 2018 och tillståndet gäller i 10 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.