Drygt 80 miljoner kommer nu från Naturvårdsverket till sanering av tomterna på Mariebo. Foto: SVT

Klart med pengar till sanering av gifttomterna på Mariebo i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att gifttomterna på Mariebo i Jönköping kan saneras. Ett statsbidrag på 81 miljoner gör det möjligt att åtgärda tomterna där det tidigare låg en kemtvätt.

Det är Naturvårdsverket som beviljat statsbidraget på 81 miljoner till Länsstyrelsen i Jönköpings län som i sin tur ska förmedla det till Sveriges geologiska undersökning, SGU, som är huvudansvarig för arbetet att genomföra efterbehandling av det förorenade området.

På tomten på Mariebo i Jönköping låg tidigare en kemtvätt. Länsstyrelsen har klassat marken som mycket farlig för människors hälsa och miljö. De familjer som har hus på området har under en längre tid tvistat med Jönköping kommun om att få ersättning. Förra sommaren kom beskedet att de giftdrabbade fastigheterna värderas till mellan 5 och 5,9 miljoner kronor och att Jönköpings kommun ska köpa ut fastighetsägarna.

Finansiering klar

I och med beskedet om statsbidrag finns det alltså nu också en finansiering för att åtgärda tomterna.

– Vi är väldigt glada att Naturvårdverket gett oss detta positiva besked. Det är ett avgörande och viktigt beslut för att den här långa, krångliga och svåra processen ska kunna fortsätta framåt, säger Emma Willaredt, avdelningschef för Samhällsavdelningen på Länsstyrelsen i Jönköpings län i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.