Så här ser den ut – den första helt förarlösa lastbil som ska köra på allmän väg i Jönköping från i höst. Foto: Einride

Klartecken för självkörande lastbil på allmän väg i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att en självkörande lastbil kommer att trafikera en allmän väg i Jönköping. Transportstyrelsen har nämligen gett tummen upp för projektet som innebär att den första förarlösa bilen på allmän väg kommer att köra i Jönköping.

Nu ska den första förarlösa bilen börja rulla på allmän väg i Jönköping. Den eldrivna lastbilen som tillverkas av Göteborgsföretaget Einride kallas T-pod. I ett samarbete mellan Einride och DB Schenker har bilen sedan november testats på ett inhägnat område och nu har den alltså fått tillstånd att köra på allmän väg.

– Det är verkligen jättespännande, säger Pierre Olsson, press och informationsansvarig på DB Schenker. Vi kommer nu att förbereda så att vi kan börja köra lastbilen på allmän väg under våren.

Har testats av Transportstyrelsen

Transportstyrelsen gjorde förra veckan tester av lastbilen och man konstaterar att den nu uppfyller de svenska trafikbestämmelserna. 

– I samband med testerna har vi gjort vissa justeringar, som till exempel belysning och varselljus, säger Olsson och påpekar att lastbilen även kommer att pimpas innan den går ut i trafik.

Den förarlösa lastbilen kommer att köra mellan DB Schenkers terminal och lager på Skruvgatan i Jönköping.

Förarlösa lastbilen kör i låg hastighet

Tillståndet gäller för färd på ett kort avstånd på Ljungarums industriområde. Lastbilen kommer att köra på Skruvgatan mellan Schenkers lager och terminal. Ett krav är att det i närheten måste finnas en person som kan stoppa bilen om det skulle behövas.

Lastbilen har radar runtomkring sig och operatören, som styr bilen, har kameror 360 grader runtom lastbilen för att ha full koll.

– En utmaning blir att få andra bilister att lämna den ifred och inte försöka få den att stanna. Det kommer den att göra om någon kommer för nära, säkerheten är hög, säger Pierre Olsson.

Flera försök med självkörande fordon pågår just nu runt om i landet. Men AI-professorn Niklas Lavesson, vid högskolan i Jönköping, tror att det lär dröja innan de blir vanliga på vägarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.