Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Klartecken: Sittande publik på 500 personer tillåts Foto: SVT/Smot/TT

Klartecken: Sittande publik på 500 personer kan tillåtas

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 15 oktober väntas idrotts- och kulturarrangemang kunna genomföras med en publik på upp till 500 personer. Regeringen presenterade under tidagen ett undantag, kravet är dock att publiken ska sitta ner och att det ska vara en meters avstånd mellan personerna.

Kulturhuset Spira kör just nu sina konserter och föreställningar, bland annat Camera, för 50 personer. För dem betyder dagens besked mycket.

– Vi har ju verkligen gått och väntat på detta och min första reaktion var att ta måttbandet och gå ner i teatersalongen för att mäta hur många vi kan få in, säger Ulrika Josefsson tillförordnad verksamhetschef på Spira.

Och resultatet av mätningarna är för Camera att man nu kan ha 17 föreställningar med drygt 100 personer i salongen.

– Vi får in ungefär dubbelt så många i salongen och det är mycket glädjande, även om det faktiskt har varit en hög stämning både bland publik och på scenen med bara 50 personer i publiken.

Påverkar detta det tuffa ekonomiska läget ni har?

– Nej det gör det egentligen inte, men för kulturen känns det kul och viktigt.

”Kommer att bli stor skillnad”

Hallby handboll hade en stor och trogen publik i Idrottshuset där 1500 personer normalt kan tas in. Nu har man fått köra med i stort sett tomma läktare. Enligt klubbens ordförande innebär beskedet inte så mycket rent ekonomiskt, men det är ändå positivt.

– Vi kan i alla fall erbjuda våra säsongskortsinnehavare och partners att komma, så det blir ändå lite stämning. Det blir skillnad mot att bara kunna ta in 50. Sedan är det naturligtvis en skillnad mot en fullsatt hall, säger Johan Storm som är ordförande för Hallby handboll.

Se hans reaktion över beskedet i klippet ovan

HV71 hoppas kunna få fler redan 8 oktober
 

– Beskedet är ett första steg åt rätt håll, vi hoppas det innebär att vi kan spela inför 500 personer från 15 oktober, säger klubbdirektör Agne Bengtsson.

Han säger att klubben även tittar på vad restauranglagen säger, om de kan ha folk i loger och restaurang redan från 8 oktober. Det skulle enligt Agne Bengtsson göra situationen ännu bättre.

– Sedan hoppas vi på att man tar ytterligare steg ganska snabbt för att öka på möjligheterna till publik. Samtidigt ska man vara noga med att vi verkligen följer smittskyddsreglerna så att vi tar vårt ansvar, och inte bara öser på, säger Agne Bengtsson.

Beslutet ska fattas den 8 oktober och kommer i så fall gälla från 15 oktober. Det innebär dock att alla restriktioner ska följas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer