Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jonas Bergquist, skogsskötselspecialist på Skogsstyrelsen, berättar i klippet hur skogsskötsel måste förändras i ett förändrat klimat. Foto: SVT

Klimatförändringarna ställer nya krav på skogsägare

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbruket utmanas av klimatförändringarna. Trädslag som fungerade på en mark för 50 år sedan fungerar dåligt i dag eller i framtiden.

– Det blir en oviss och mer svårplanerad framtid, säger Jonas Bergquist, skogsskötselspecialist på Skogsstyrelsen.

Medeltemperaturen i Sverige har ökat med 1-1,5 grad vid en jämförelse med perioden 1950-1990. Det har lett till att klimatzonerna för närvarande flyttar 5-10 kilometer norrut varje år. Något som har förändrat förutsättningar för vilket trädslag som fungerar på olika marker.

Granar har på många håll planterats på marker där tall egentligen fungerar bättre. Det har bland annat gjorts för att viltskador på tallplantor är mycket vanligare.

– Tallplantor får man behandla varje år under flera årstid med ett ogiftigt ämne som gör så att rådjuren låter bli plantorna. Det är förstås både kostsamt och tidskrävande, säger Jonas Bergquist.

Ökad risk för skogsskador

Men granskog på marker, som lämpar sig bättre för tall, har med ett allt varmare och torrare klimat gjort att torkrisken ökat, det har även risken för rotröta, stormfällning och skador av granbarkborrar och andra skadeinsekter gjort.

Ett annat råd som skogsägare får från Skogsstyrelsen är att, där det är möjligt, öka andelen lövträd i en skog. Med blandskogar sprider skogsägare risken om ett trädslag skulle drabbas av skador.

– Blandskogar kräver ju mer skötsel, vilket kanske kan avskräcka en del skogsägare, säger Jonas Bergquist.

I klippet förklarar skogsexperten hur ett skogsområde utanför Forserum har förändrats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet