Journalister utanför säkerhetssalen i Jönköpings tingsrätt. Foto: Adam Ihse/TT

Offret för knivmannen i Vetlanda: räddades av matkassen

Uppdaterad
Publicerad

En reflex som gjorde att han fick upp en matkasse som delvis blockerade attacken, det är ett av offren för knivattackerna i Vetlanda övertygad om räddade hans liv. Han vittnade när rättegången fortsatte mot den man som misstänks för sju fall av mordförsök på öppen gata.

Den misstänkte gärningsmannen, en man från Afghanistan, gråter i rätten innan förhandlingen har börjat. När de tekniska detaljerna gås igenom av rättens ordförande ser mannen rädd och vilsen ut. Han har ett papper i handen som han torkar tårarna med.

Den första som vittnade under måndagen är den tredje personen som attackerades i centra Vetlanda den 3 mars. Mannen ger en detaljerad berättelse av vad som hände vid själva attacken.

Våldsdådet i Vetlanda

Skrek Allahu akbar

– Så hör jag att han vrålar Allahu akbar. Jag får upp min kasse i ren reflex, tror att det är en mardröm. Men jag inser att det är på allvar, säger mannen i tingsrätten.

Begreppet Allahu akbar, ”Gud är stor”, är en vanlig fras som används av muslimer. Frasen används dagligen i böneutroppen från moskér. Tidigt i utredningen misstänkte polisen att det kunde röra sig om ett terrorbrott. Redan dagen efter avskrevs de misstankarna.

Sparkar till honom

Mannen som vittnar är övertygad om att matkassen som delvis blockerade attacken räddade hans liv. Han blir huggen vid vänster nyckelben.

– Jag sparkar till honom så att han tappar kniven, han böjer sig ner, vi har ögonkontakt. Jag vrålar, varpå han försvinner. Jag tittar ner på marken och ser en blodpöl, berättar han.

Den misstänkte gärningsmannen tittar på honom under vittnesförhöret, men emellanåt tittar han ner mot bordet.

– Jag tänker dagligen på att jag kunde ha avlidit på platsen. Jag är mer beredd nu och undviker stora folksamlingar, säger den knivsskurna mannen som är övertygad om att det är gärningsmannen sitter mitt emot honom i rättssalen.

– Hans avsikt var att döda mig, säger han.

I fredags vittnade det första offret, Bo Martinsson, i tingsrätten. Hör hans berättelse nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Vetlanda

Mer i ämnet