Klicka igång klippet för att se grafiken om mobilrelaterade trafikolyckor. Foto: SVT Design

Koll på: Trafikolyckor där mobilen varit distraherande

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär 85 procent av distraktionsolyckorna med fotgängare och cyklister är kopplade till mobiltelefon. Se grafiken i klippet ovan.

Mobiltelefoner orsakar många trafikolyckor. På tio år har minst 650 fotgängare och cyklister skadats så allvarligt att de behövet akutsjukvård. Anledningen är att de använt mobiltelefoner.  I runt hälften av olyckorna kör cyklister på hinder för att de pratar eller tittar i mobiltelefoner. Och även många av fotgängarna har skadats för att de tittar i mobiltelefoner.

Härifrån kommer statistiken

Transportstyrelsen har sökt på olyckor som drabbar fotgängare och cyklister i Strada, vilket är ett informationssystem för data om skador och olyckor inom hela vägtransportsystemet.

Statistiken grundar sig på frisökningar på enskilda fall eftersom Strada inte kategoriserar olyckor där mobilanvändande är orsaken.

Eftersom det är akutmottagningarna och polisen som rapporterar i systemet framkommer inte alltid orsaken bakom olyckan om inte den skadade själv berättar att de varit oaktsamma för att de använt mobiltelefon.

Det går inte att säga om olyckorna ökar eller inte eftersom fler akutmottagningar anslutit sig till Strada under de här åren.

Källa: Transportstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Min mobil

Mer i ämnet