– Det är som balsam för själen, säger Mats Lönnberg om sin kolonilott. Foto: Sandra Wennergren

Kolonilotten fyller 100 år: ”Det är balsam för själen”

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för koloniodling har ökat de senaste åren och särskilt i större städer kan det ta lång tid att få tag i en egen lott. I år fyller Koloniträdgårdsförbundet 100 år.

Mats Lönnberg i Värnamo köpte sin kolonistuga för fyra år sedan och stortrivs.

– Det ger ett väldigt lugn att vara här, balsam för själen. Och det är roligt att kunna plocka direkt från trädgården och gå in och laga lite mat, säger Mats Lönnberg, som är vice ordförande i Backsippans koloniförening.

Kö i större städer

I Stockholm kan den odlingssugne behöva köa i många år för en kolonilott och även i Jönköpings kommun kan det ta några år. Dalviks koloniförening har tre till fem års kö.

– Intresset har varit väldigt stort. Det började minst två år före pandemin och sedan blev det ännu mer intressant, säger Thomas Agrell, som är ordförande.

I Kalmar finns fyra koloniträdgårdsföreningar där man köper loss en odlingslott med stuga. Det finns inget kösystem, men intresset är stort när en stuga blir ledig.

– Vi har 105 stugor och det är omkring fem varje år som blir till salu och då är det hårt tryck, säger Eva-Lena Larsdotter som är ordförande i Kalmar Södra Koloniträdgårdsförening.

I Föreningen Bastanäs Koloniträdgårdar har efterfrågan på en odlingslott varit större under pandemin än vad det annars brukar vara.

– Just nu har vi inget ledigt, intresset har varit stort för en egen täppa senaste året, säger Maria Svensson i föreningen.

Lättare i Tranås och Värnamo

I mindre städer är trycket överlag mindre, visar SVTs rundringning. I år har dock elva personer skrivit upp sig på Tranås kommuns kölista. De har ungefär 100 lotter både med och utan stuga.

– Vi har nog några lediga platser. Det är kul att vi kan erbjuda odlingsmöjligheter, säger Marie Andersson, på park- och griftegårdsavdelningen.

Mats Lönnberg menar att det inte är särskilt svårt att få tag på en kolonilott i Värnamo.

– Det är en fråga om pengar. Men här finns inga lediga lotter utan man får köpa någon annans lott, säger han.

Hör Mats Lönnberg om hur det är att ha en kolonilott i klippet

Kolonilottsfeber – dela med dig av dina erfarenheter

Välkommen att chatta och dela med dig av dina erfarenheter av kolonilotter!

Maria • Mamma och pappa hade en kolonilott. Pappa satte upp en fin spaljé. En dag hade några förstört den. Sedan slutade pappa vara på kolonilotten. Han tog illa åt sig. Gör inget för fint, det kan bli skadat. Ha bara det nödvändigaste på lotten.

Hej Maria! Tråkigt att saker och ting ibland inte får vara ifred.

Mikael Lägermo, ordf. Malmbäcks samhällsförening • Det här är något vi börjat belysa i Malmbäcks samhällsförening den senaste tiden. Svensken har börjat fundera mer kring det här med självförsörjningsgrad. När vi undersökte sammanhanget i vintras fann vi vad artikeln bekräftar; att också kolonilottsrörelsen har ett uppsving. Samtidigt började vi använda begreppet "urban odling" för att i någon mån kunna avgränsa vad vi är ute efter. Vi har börjat lyfta storleken på tomterna här i samhället, framför allt på baksidan av husen, samt möjligheten att ställa om odlingen från prydnadsväxter till nytto/köksväxter. Vissa tomter i Malmbäck har dessutom egna, grävda brunnar, vilket kan vara bra ur bevattningssynpunkt om långvariga torkperioder slår till på allvar. Visste ni förresten att Huskvarna en gång i tiden kallades för trädgårdsstad? För den intresserade; undersök gärna det begreppet mer via nätet och sätt er in i vad det stod för.

Hej Mikael! Tack för att du delar med dig av din gedigna kunskap. Kanske något för oss att besöka i framtiden!

Hanne Tang • Hej Nina! Jag såg ditt svar till Nils och blev lite fundersam över vad du menar med att det ser ut som det gör?
Själv är jag själaglad över vår kolonilott och ångrar inte en sekund att vi köpte den.

Tjenare Hanne! Jag menade att det på många håll kan vara lång kö och kanske svårt för många att få tag på en lott. För många kanske det är anledningar att tveka. Men förstår verkligen att ni inte ångrar er!

Nils D • Jag brukar drömma om en egen kolonilott, men har inte vågat slå till ännu. Är nåt rogivande med växter även om det är en del jobb om det ska vara snyggt.

Nej, det är kanske svårt att veta när det är rätt läge. Särskilt när det ser ut som det gör nu!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.