Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du Stefan Österström, socialdirektör i Jönköping, svara på kritiken som Kommunal riktar mot landets kommuner. Foto: TT/SVT

Kommunal: Större smitta på boenden med många timvikarier

Uppdaterad
Publicerad

Äldreboenden med smittspridning av covid-19 hade fler timanställda och lägre bemanning, visar en ny nationell rapport från fackförbundet Kommunal. Men socialdirektören i Jönköping tycker att rapporten ger en lite förenklad bild av verkligheten och att det är för tidigt att dra för stora slutsatser.

Rapporten jämför äldreboenden där flera fall av covid-19 rapporterats med äldreboenden med inga eller bara ett fall av smittan. Slutsatserna är boenden med bättre bemanning, större andel tillsvidareanställda och där personalen haft möjlighet att stanna hemma vid symtom har haft mindre smittspridning. Äldreboenden med sämre förutsättningar hade fler fall.

- Kommunal får fram ett antal möjliga förklaringar. Men jag tycker att vi än så länge ska vara försiktiga med att hitta de allt för tydliga sambanden. Det finns fler faktorer, säger Stefan Österström som är socialdirektör i Jönköpings kommun.

Han säger att Jönköping har färre timanställda än många andra kommuner. Samtidigt säger han att timanställda behövs för att verksamheten ska fungera vid exempelvis semestrar, sjukdomar och utbildningar.

Förväntat resultat

Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal, uppger i ett pressmeddelande att fackförbundet väntades sig ungefär det resultat som deras undersökning nu visar.

– Rapporten bekräftar tyvärr den bild jag redan hade. Kommunal vet att det har funnits stora brister i äldreomsorgen, och med pandemin har det blivit ännu tydligare, säger han.

Kommunals rapport slår också fast att den svenska äldreomsorgen inte hade de materiella eller organisatoriska förutsättningarna för att hantera coronapandemin. Trots att bristerna var kända sedan innan.

Rapportens data baseras på en enkätundersökning som 1 531 skyddsombud och arbetsplatsombud på svenska äldreboenden har svarat på i juni 2020.

I klippet hör du socialdirektör Stefan Österström berätta mer om hur han ser på den färska rapporten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet