Foto: SVT

Kommunanställd misstänks ha förskingrat 750 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

En person anställd i Mullsjö kommun misstänks för trolöshet mot huvudman. Kommunen har vid en kontroll upptäckt att pengar har försvunnit, det handlar om minst 750 000 kronor.

Omfattningen av händelsen är ännu inte klarlagd men pengarna ska ha försvunnit genom att transaktioner har maskerats. Mullsjö kommun har under dagen gjort en polisanmälan och den misstänkte har stängts av från arbetet med omedelbar verkan.

– Jag ser detta som mycket allvarligt. Har skattemedel förskingrats och stulits, vilket vi misstänker, ska detta utredas och pengarna ska begäras tillbaka, säger kommundirektör Sandra Lidberg.

Hur upptäcktes den misstänkta förskingringen?

– Vi har ju kontrollrutiner och det var vid dessa som det upptäcktes att saker inte har gått rätt till.

Ska ha pågått under flera år

Den misstänkte är en medarbetare i kommunen, men ska inte ha en chefsbefattning. Förskingringen ska ha pågått under flera år och det handlar om minst 750 000 kronor.

Kan det handla om mer pengar?

– Det är något som vår och polisens fortsatta utredning får försöka klarlägga, säger Sandra Lidberg.

Har ni fått någon förklaring från personen som är misstänkt?

– Nej, vi har inte fått någon förklaring i nuläget.

Har ni tillräckligt bra kontrollrutiner för att sådant här inte ska kunna hända?

– Vi har kontrollrutiner, annars hade det ju inte upptäckts. Men uppenbarligen har rutinerna inte varit tillräckliga, så det är ju något som vi på sikt måste förbättra, säger kommundirektören Sandra Lidberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer