Kommunchefen Lennie Johansson i Mullsjö kommun säger att Hamid Zafar inte kan fortsätta vara barn- och utbildningchef i kommunen. Foto: Mullsjö kommun/SVT

Hamid Zafar stängs av som skolchef i Mullsjö kommun

Uppdaterad
Publicerad

Mullsjö kommun stänger av Hamid Zafar från sitt jobb som kommunens skolchef, en tjänst som han med största sannolikhet kommer att behöva lämna. Det meddelar kommundirektören Lennie Johansson.

– Förtroendet är så pass skadat att vi antagligen kommer behöva att gå skilda vägar, säger Lennie Johansson och tillägger:

– De här uttalandena som han har gjort är inte förenligt med den värdegrund vi har och det är inte förenligt med värdegrunden man har i skolan och ska förmedla till eleverna.

Enligt Johansson har kommunen nu inlett en arbetsrättslig förhandling med facket.

”Naturligtvis chockad”

Hamid Zafar ska under flera år ha gett uttryck för antisemitiska och homofoba åsikter på nätet, vilket DN kunde berätta om tidigare under torsdagen. Beskedet kom som en chock för Mullsjö kommun, där

Zafar arbetar som barn- och utbildningschef.

– Jag är naturligtvis chockad, Hamid ringde till mig sent i går kväll och berättade att det här var på gång och vi hade ett möte i dag på morgonen, säger Lennie Johansson.

– Det här är ingenting som vi har sett här utan han har gjort ett jättefint arbete hos oss, säger han.

Tvingas lämna uppdrag hos Moderaterna 

Efter avslöjandet tvingas nu Hamid Zafar även lämna sitt uppdrag hos Moderaternas integrationskommission. I en skriftlig kommentar till SVT säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer att Hamids åsikter är oförenliga med Moderaternas värderingar.

– Det innebär att de så fort som möjligt vill lägga detta bakom sig och inte bli förknippade med de här åsikterna och då fattar de ett beslut så fort det bara går, kommenterar SVT:s politikreporter Pontus Mattsson.

Deltagande i På Spåret utgår.

Senare i höst skulle Hamid Zafar deltagit i SVT:s frågesport På Spåret. Programmen som börjar sändas i slutet av november, är redan inspelade och SVT meddelade på torsdagen att de avsnitt där Hamid Zafar deltar kommer att utgå. 

– Det var ett självklart beslut för oss. De uttalanden och kommentarer vi fått ta del av står väldigt långt ifrån de värderingar som SVT och På Spåret representerar, säger Christina Hill, programchef på SVT i Göteborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.