Foto: Amir Nabizadeh/TT

M: Hamid Zafar tvingas lämna Moderaternas integrationskommission

Uppdaterad
Publicerad

Hamid Zafar får lämna Moderaternas integrationskommission. Detta meddelar partiet efter att det blivit känt att han gett uttryck för antisemitiska och homofoba åsikter på nätet.

– Åsikterna är oförenliga med Moderaternas värderingar, säger partisekreterare Gunnar Strömmer (M).

Skoldebattören Hamid Zafar tvingas lämna sitt uppdrag i Moderaternas integrationskommission efter att DN på torsdagen avslöjat att han gett uttryck för antisemitiska och homofoba åsikter på nätet.

Det står nu klart efter att partiet fattat beslut i frågan.

– Hamid Zafar får lämna Moderaternas integrationskommission. Detta på grund av de uppgifter som har framkommit i media om att han framfört antisemitiska och homofoba åsikter via anonyma konton i sociala medier. Uppgifterna var helt nya för oss, vi tog del av dem för första gången i media idag. Åsikterna är oförenliga med Moderaternas värderingar, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer i en kommentar.

Hamid Zafar, som är utbildningschef i Mullsjö kommun och tidigare har hyllats för sitt arbete som rektor för Sjumilaskolan i Göteborg, har sagt till SVT att inläggen och kommentarerna skrevs under en period i hans liv då han var ung och sökande i sina politiska ståndpunkter.

– I efterhand ser jag tillbaka på det som en väldigt destruktiv period. Men så ser det ut på sociala medier, det florerar den typen av åsikter och jag var en del av det, säger Hamid Zafar.

”Väldigt många som är förvånade”

För moderaternas partiledare Ulf Kristersson, som leder integrationskommissionen, var uppgifterna nya:

– Jag har aldrig hört talas om det här förut. Vår partisekreterare söker nu kontakt med honom. Jag tror att det är väldigt många som är förvånade över detta. Om det här stämmer så kan han absolut inte vara kvar i vårt arbete, säger han till Dagens Industri på torsdagen.

Hamid Zafar är även aktuell som en av deltagarna i SVT:s På spåret. Vad som ska hända med hans medverkan är ännu oklart.

Rättelse:

I en tidigare version av artikeln skrev vi felaktigt att Hamid Zafar tvingats lämna Moderaterna. Det stämmer inte. Zafar har tvingats lämna partiets integrationskommission.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.