Hamid Zafar under presentationen av årets sommarvärdar för P1:s radioprogram ”Sommar”. Foto: Jessica Gow/TT

Avsnitten i På spåret där Hamid Zafar medverkar utgår

Uppdaterad
Publicerad

Den kände skoldebattören och opinionsbildaren Hamid Zafar har under flera år skrivit hatiska inlägg om judar och homosexuella på nätet. Nu meddelar SVT att avsnitten i På spåret, där han skulle ha medverkat i höst, utgår.

– Det var ett självklart beslut för oss. De uttalanden och kommentarer vi fått ta del av står väldigt långt ifrån de värderingar som SVT och På Spåret representerar, säger Christina Hill, programchef på SVT i Göteborg.

Hamid Zafar var en av deltagarna i höstens upplaga av På spåret. Men efter att DN på torsdagen avslöjade att den hyllade rektorn och skoldebattören under pseudonym skrivit hatiska inlägg om judar och homosexuella på nätet väljer nu SVT att ta bort de avsnitt han medverkar i.

– Det var ett självklart beslut för oss. De uttalanden och kommentarer vi fått ta del av står väldigt långt ifrån de värderingar som SVT och På Spåret representerar, säger Christina Hill, programchef på SVT i Göteborg, i en kommentar.

– Vi har ägnat förmiddagen åt att titta över vilka konsekvenser detta får för årets säsong. Tyvärr drabbas nu tittarna på det sättet att två program utgår. Det innebär också att alla övriga medverkande, artister och upphovsmakare påverkas på så sätt att deras insatser inte når publiken. Jag tror ändå att de har förståelse för vårt beslut och delar uppfattningen om att den som gjort grovt kränkande uttalanden inte har en plats i Sveriges största underhållningsprogram.

Kan ersätta avsnitten

Det är under perioden 2011 till 2016 som Hamid Zafar har gett uttryck för de homofobiska och antisemitiska åsikterna, visar en granskning av Dagens Nyheter. Inläggen på sociala medier och på olika hemsidor skrevs under pseudonym och samtidigt som han var utredare på Skolinspektionen och rektor på Sjumilaskolan. Han själv tar idag avstånd från de tidigare inläggen och förklarar det bland annat med att han var ung och sökande.

På spåret har premiär den 27 november men vad som ska ersätta avsnitten är ännu inte klart.

– Vi ser över möjligheterna att ersätta de två förlorade avsnitten på något sätt men ber att få återkomma i den frågan, säger Christina Hill.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.