Foto: TT

Frida Boisen efter avslöjandet: Jag är i chock

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna har varit starka efter avslöjandet om skolledaren Hamid Zafars antisemitiska och homofobiska inlägg på nätet. Förutom att han klipps bort ur höstens inspelade säsong av ”På spåret” tar poddkollegor och andra uppdragsgivare avstånd från den kände debattören.

– Jag är i chock, säger hans medtävlande Frida Boisen.

– Jag är i chock över avslöjandet. Jag är så fruktansvärt ledsen, besviken och förbannad. Jag fattar inte hur han under så många år kan ha uttryckt så vidriga åsikter. Det är emot allt jag står för och jag är jätte, jätteledsen.

Skolledaren och opinionsbildaren Hamid Zafar har under flera år skrivit hatiska inlägg under pseudonym på Twitter. Inläggen har varit både antisemitiska och homofobiska.

Har spelat in flera avsnitt

Efter avslöjandet har SVT tagit avstånd. Hamid Zafars medtävlande Frida Boisen läste avslöjandet under torsdagsförmiddagen, och är i chock.

– Det är helt ofattbart hur man som rektor och skolledare kan uttrycka sig så, det handlar om så grundläggande värderingar om att vi alla är lika mycket värda oavsett religion, sexuell läggning och annat.

Ni hade hunnit spela in en del, vad händer nu? 

– Ja, vi hade spelat in ett par program. Jag vet faktiskt inte.

”Fruktansvärt arg”

Reaktionerna har varit starka även på andra håll under dagen.

Gymnasieläraren Mattias Axelsson som driver historiepodden ”Kungar och Krig” tillsammans med Hamid Zafar uppger att han tar avstånd från poddkollegans åsikter och att poddens framtid nu är oviss.

”Jag är fruktansvärt arg, ledsen och besviken över Hamids åsikter och agerande. Det finns inget försvar för det han gjort och skrivit. Just nu vet jag inte hur fortsättningen med podden kommer att bli”, skriver han på Twitter.

”Stor besvikelse”

Även tidningen Läraren, där Hamid Zafar har varit en profilerad krönikör, meddelade på torsdagen att allt samarbete med debattören avslutas. Det innebär att han även inte kommer att medverka i podden ”Hamid & Maria”.

– Jag känner en stor besvikelse och har i dag beslutat att vi avslutar vårt samarbete med Hamid Zafar, säger chefredaktören Michael Jonsson i en kommentar.

– Vi tar kraftigt avstånd från de åsikter som framkommit och ser inte att vi kan samarbeta med någon som har de värderingarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.