Arkivbild på en bäver som inte har med den aktuella fördämningen i Mullsjö att göra. Foto: TT

Kommunen får rätt att riva bäverdamm

Uppdaterad
Publicerad

En bäver hotar att underminera en hel väg i Mullsjö har SVT Nyheter Jönköping tidigare rapporterat. Kommunen har begärt att bävern ska få drivas bort och länsstyrelsen har nu godkänt beslutet.

Kommunen har även ansökt om skyddsjakt, och nu fått klartecken att vidta åtgärder.

– Vi har fått rätt att riva dammen och jakten finns redan. Man får jaga nu men inte riva dämmet utan länsstyrelsens godkännande. Det är bra att det har kommit så långt, det är ett problem för oss, säger Peter Karlsson chef för tekniska enheten till Jönköpings-Posten.

Kommunen har begärt att bävern ska få drivas bort och länsstyrelsen har nu godkänt beslutet.

Planen är att riva delar av dammen så att vattennivån sänks långsamt.

”Vattnet två meter”

Det var i mitten av december som SVT Nyheter Jönköping berättade att en eller flera bävrar har byggt fördämningar som har gjort att tusentals kubikmeter vatten samlats precis vid vägen, i höjd med Nykyrka i de norra delarna av Mullsjö. Bävrar gör så på vintern för att vattnet ska höjas vid deras bon. Då täcker nämligen vattnet för ingången till boet och bävrarna skyddas från kylan.

Peter Karlsson, chef på tekniska enheten i Mullsjö kommun, och Patrick Höglund, arbetsledare på gata och park. Foto: Sandra Wennergren/SVT

— I vanliga fall är här bara en liten bäck, men nu är vattnet två meter högre än normalt och fördämningen fortsätter uppåt flera hundra meter, sa Patrick Höglund som är chef på teknisk service på Mullsjö kommun när SVT Intervjuade honom den 14 december.

Enligt länsstyrelsen är problem med bävrar en ovanlig företeelse här i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.