Kommunen utredde inte arbete hos våldsam brukare

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun tvingades i somras att sätta in väktare i arbetet med en hemtjänsttagare. Detta eftersom hemtjänsttagaren hotade personalen. Nu hotar Arbetsmiljöverket med vite om kommunen inte utreder händelser som riskerar personalens arbetsmiljö.

Arbetsmiljöverkets granskning visar nämligen att inga av de incidenter som ledde fram till kravet om väktare dokumenterats eller utretts av kommunen.

Det var i början av juli som Kommunals skyddsombud avbröt allt arbete hos den hemtjänsttagare som under lång tid utsatt personalen för kränkningar och våldshandlingar. Några dagar senare meddelade Arbetsmiljöverket att arbete endast fick bedrivas om en väktare var med.

Känner sig otrygga

Det senast dokumenterade tillbudet var registrerat 2012. Arbetstagarna känner att kommunen inte har åtgärdat arbetsmiljön och att de inte känner sig trygga när de utför arbete hos hemtjänsttagaren och att de får ångest och blir rädda när de ser att de tilldelats arbetsuppgifter där.

Jönköpings kommun hotas nu med ett vite på 50000 kronor om man inte visar på rutiner för att säkerställa arbetsmiljön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.