Foto: Linda Mathillas

Kommunens nyårsfirande utreds

Uppdaterad
Publicerad

Traditionsenligt nyårsfirande med sång, dans, nyårstal och fyrverkerier hålls idag i centrala Jönköping. Samtidigt utreder kommunen just nu om firandet ska bestå i sin nuvarande form.

Det är efter en motion från Miljöpartiet i Jönköping som kommunfullmäktiges presidium just nu kollar på möjligheterna till ett annat typ av firande på nyårsdagen.

– Vi har fått ett uppdrag av kommunfullmäktige att undersöka möjligheterna till att fira på ett annat sätt, säger Anders Hulusjö (KD), ordförande i kommunfullmäktige.

”Skapar feststämning”

– Man har pratat om en ljusshow exempelvis. Det finns många amerikanska städer som har det men det kan kosta runt 800.000 kronor och fyrverkerierna vi har idag kostar cirka 36.000 kronor. Sedan kan man fundera på om man över huvud taget måste ha en ljusshow eller ett fyrverkeri.

Vad tycker du?

– Jag tycker inte vi ska ta bort det. Det är en tradition. Men kommer man fram till att det här borde upphöra då är det okej. Men jag ser inget sakligt skäl att ta bort det. Det skapar ju en feststämning, säger Anders Hulusjö.

Gislaved tog bort firandet

Trots kritik från flera håll under flera år har alltså Jönköpings kommunen valt att fortsätta med sitt eget fyrverkeri vid nyårsdagens firande i Rådhusparken.

I exempelvis Gislaved togs kommunens firande bort för flera år sedan och enligt Niclas Palmgren (M), kommunalråd i Gislaved har det inte mött någon kritik.

– Det är säkert sex år sedan vi slutade med det. Det hade helt enkelt spelat ut sin roll, säger han.

Är det någon som saknar det?

– Nej inte vad jag har hört.

Anders Hulusjö i kommunfullmäktige i Jönköping säger att han förstår att många djurägare störs av firandet med fyrverkerier, men menar samtidigt att kommunens firande sker under ordnade former.

– Vi får inte gå till ytterligheterna, säger han.

Under dagens firande i Rådhusparken klockan 16 står Jill Svensson på scen. Hon blev känd genom tv-programmet Talang 2010 som hon vann. Dessutom uppträder barnkören Nova, Allianskyrkans Musikkår och Tora Hellström och Wilma Broberg från Kulturskolan.

Kommunfullmäktiges ordförande Anders Hulusjö håller i nyårstalet och därefter blir det alltså sedvanligt fyrverkeri från Hamnpiren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.