Foto: SVT

Komplicerad process när unga misstänks för grova brott

Publicerad

Speciella regler gäller när det handlar om mål med misstänkta under 18 år. Därför kan rättsprocessen gällande Huskvarnamordet bli komplicerad.

När en person som är 15–17 år misstänks för att ha begått ett brott gäller särskild lagstiftning som säger att rättsprocessen ska gå skyndsamt. Enligt paragraf 4 i det som kallas LUL ska ”beslut i åtalsfrågan fattas så snart det kan ske och senast inom sex veckor från dagen för delgivning av brottsmisstanke”.

– Tidsfristen får överskridas, men bara om det är nödvändigt. När det gäller större eller mer komplicerade mål är det svårt att hinna på sex veckor, säger tidigare ungdomsåklagaren Karolin Hellsberg.

Det kan vara många som ska höras, unga som ska höras med videoförhör som tar extra tid eller uppgifter från rättstekniska utredningar från NFC.

Komplicerad process

Den rättsliga processen kan sedan bli komplicerad. 16-åringen kan ställas inför rätta men för den som är under 15 år gäller andra regler. Där kan man, om någon så begär, hålla en så kallad bevistalan som försöker fastställa vad det är som hänt. Men det utdöms inget straff.

– Man kan ha en rättegång och en bevistalan samtidigt. Om inte annat så kan man åberopa den unge som så kallad medmisstänkt. Då spelar det ingen roll om man är under 15 år, säger Lars-Erik Bergström, lagman vid Falu tingsrätt som själv gjort just så vid flera tillfällen.

– Det skulle vara helt uteslutet att man hade separata rättegångar. Det skulle se parodiskt ut.

Med en gemensam rättegång och bevistala kan rätten fastställa vad som hänt. Och den som är straffmyndig, om han döms, få sitt straff, medan den som är under 15 år förklaras skyldig men tas om hand av sociala myndigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet "Gica"

Mer i ämnet