Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Allt färre föreningar i Värnamo är ute och ”nattvandrar”, något som kan få allvarliga konsekvenser. Hör mer i videon. Foto: TT/Arkiv

Kraftig minskning av nattvandrare i Värnamo – kan tvingas lägga ner

Publicerad

Under det senaste året har antalet nattvandrare halverats i Värnamo. Nu finns en oro att verksamheten kan tvingas lägga ner helt.

Begreppen ”Vuxna på stan”, ”Nattvandring” och ”Föräldrar på stan” är välkända för de flesta. Tanken är att om fler vuxna rör sig ute i samhället på kvällar och helger så blir det tryggare och minskad brottsligheten. I Värnamo har man haft denna typ av verksamhet i flera år men under 2021 gjorde man ett omtag.

De fick då en mycket större budget och utökade antalet tillfällen per år som de nattvandrade  från 11 till cirka 60. De gick även över till att engagera fler föreningar som mot en ersättning var ute och föreningsvandrade på kvällar och helger.

– Vi gör riktade insatser utifrån lägesbilden. Är det till exempel oroligt i Rydaholm så lägger vi mer resurser där, säger Jennie Torstensson som är fältsekreterare i Värnamo kommun.

Kraftig minskning

Under pandemiåren 2021 och 2022 fick kommunen ett rejält uppsving av föreningar som var intresserade. Sedan dess har det minskat kraftigt och är nu bara omkring hälften så många som när det var som mest.

– Nu har vi sett att engagemanget har minskat och vad det beror på vet vi inte riktigt i dagsläget, säger Berber de Jong som är säkerhetssamordnare i Värnamo kommun.

Finns det risk att ni tvingas lägga ner?

– Ja, det finns risk men just nu fokuserar vi på att bemanna helgerna framöver, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.