Alf Svensson var partiledare för Kristdemokraterna i 31 år. Foto: Sandra Wennergren/SVT

Kristdemokraterna får rekordlågt väljarstöd igen

Uppdaterad
Publicerad

Alf Svensson är oroad för att Kristdemokraterna kommer att åka ur riksdagen om de inte ändrar riktning och fokuserar mer på familjepolitiken. I senaste mätningen får partiet återigen rekordlågt väljarstöd med 2,7 procent – det lägsta uppmätta stödet sedan deras inträde i riksdagen.

– Det är allvarligt, det finns ingen som helst anledning att försöka spela bort det, säger Alf Svensson, som var partiledare för Kristdemokraterna i 31 år.

SVT/Novus väljarbarometer för februari visar ett i stort sett oförändrat läge för samtliga partier jämfört med mätningen i januari. Miljöpartiet och Liberalerna står och stampar på opinionssiffror nära fyraprocentspärren. Men värst ute är Kristdemokraterna som ligger kvar på bottennivån 2,7 procent.

”En viss oro”

Alf Svensson från Gränna är oroad för att partiet inte är kvar i riksdagen efter nästa val.

– Det är klart att jag har en viss oro, annars vore jag egendomlig, men jag tror man har goda möjligheter att klara sig om partiledningen och partimedlemmarna får riktig fart på sitt arbete fram till valet, säger han.

Mer fokus på familjen

Han tror att en av anledningarna till motgångarna är att det varit viss oro och kriser i partivärlden senaste tiden. Då hörs och syns de stora partierna mest.

Ett sätt att rädda situationen, menar han, är att styra om sitt fokus och rikta in sig mer på familjepolitik igen.

– Det talas alldeles för lite om familjens betydelse. Vi har en förfärlig utveckling när det gäller brott och även psykisk ohälsa och ska kan man komma åt detta, så måste man börja med förebyggande arbete. Familjen betyder ofantligt mycket om man vill ha ett tryggt samhälle, säger Alf Svensson.

Han vill att småbarnsföräldrar ska ges chansen att ge tid till sina barn och skapa trygghet i närmiljön.

Ebba Busch Thor

Vilket ansvar har den nuvarande partiledaren Ebba Busch Thor för att det ser ut som det gör?

– Det är klart att partiledaren har ett ofrånkomligt ansvar. Jag tycker att Ebba Busch Thor är mycket duktig som kommunikatör. Hon är relativt ny även om hon har synts mycket och jag tror hon kommer att göra bra ifrån sig i en valrörelse.

Före detta politikern Bert Karlsson ska följa med på valturné med Ebba Busch Thor, vad tänker du om det?

– Det finns säkert många olika uppfattningar om det, men jag hoppas att man har tänkt igenom det noga. Jag hoppas också att ljuset faller på Ebba och inte Bert, säger Alf Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.