Den moderata förbundsstyrelsen i Jönköpings län kritiserar sin egen regiongrupp. Foto: Montage/SVT

Kritik mot moderata regiongruppen – mer tjafs än politik

Uppdaterad
Publicerad

Den moderata förbundsstyrelsen i Jönköpings län är inte nöjd med sin regiongrupp. Regiongruppen ägnar sig mer åt tjafs, interna bråk och personangrepp än åt att bedriva den moderata politik som partiets väljare förväntar sig, menar förbundsstyrelsen.

Den moderata regiongruppen får nu mycket skarp kritik – av den egna förbundsstyrelsen. I ett brev till regiongruppen skriver partiets ledning i länet att den politiska aktiviteten i gruppen uppfattas som obefintlig, samtidigt som personangrepp, misstro och mobbning förekommer.

Samtal med enskilda ledamöter i gruppen ska också ha spelats in i smyg för att sedan spelas upp för delar av gruppens ledning. Detta, menar förbundsstyrelsen, går ut över partiets företrädare i hela länet.

Stämningen beskrivs som ”mycket negativ” och länsförbundet har sedan hösten 2019 jobbat hårt med att förbättra situationen i regiongruppen,  men – skriver de i brevet – ”den enda som hänt är att det blivit värre.” Nu har förbundsstyrelsen tröttnat och sätter ner foten rejält.

Blir fokus fel saker

– Vi tycker att vi måste visa att vi tar det på högsta allvar och därför väljer vi att skriva det här. Man förstör varumärket Moderaterna. Det skadar partiet, det går inte säga något annat, säger Gottlieb Granberg, ordförande för den moderata förbundsstyrelsen i Jönköpings län.

Den politiska aktiviteten uppfattas enligt skrivelsen som ”i princip obefintlig för alla som ser detta utifrån”.

– I och med alla affärer som kommer i media, så blir det ju bara fokus på det och inte på politiken man vill få fram. Även om man får fram saker, så kommer inte det i media, det skyms av detta.

Gottlieb Granberg anser att flera av Moderaternas företrädare inom regionpolitiken bör fundera över hur de beter sig.

Förbundsstyrelsen skriver i brevet att man förutsätter att gruppens ledning tar det ansvar som förväntas av dem och ger arbetet med att återskapa förtroendet för regiongruppen högsta prioritet.

Det moderata regionrådet och gruppledaren Malin Wengholm välkomnar i en kommentar till SVT länsförbundets agerande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.