Regionrådet Malin Wengholm och partikollegan Lis Melin, som var valberedningens ordförande 2018, har olika syn på vilka uppgifter som florerade kring Dan Sylvebo inför valet av honom som regionråd. I klippet hör du dem berätta mer om det. Foto: SVT/Privat

Uppgifter: ”Olämpliga bilder” kända redan vid rekryteringen av Sylvebo

Uppdaterad
Publicerad

Malin Wengholm (M) uttrycker bestörtning över uppgifterna om att regionrådskollegan Dan Sylvebo skickat bilder på två bekanta kvinnor till en vän, utan kvinnornas medgivande. Men partikolleger hävdar att hon ska ha känt till att Sylvebo haft olämpliga bilder på kvinnor redan när han rekryterades.

– Det stämmer inte, säger Wengholm.

Efter valet 2018 kontaktades Dan Sylvebo av den moderata regiongruppen och fick frågan om han ville bli regionråd. I samband med detta gjordes en utredning om lämpligheten och då framkom enligt valberedningens ordförande uppgifter om att Dan Sylvebo innehade ”olämpliga bilder på kvinnor”.

– Det pratades om att det fanns foton som inte var lämpliga. Det skulle vara någon form av kvinnor på bilderna, säger Lis Melin, dåvarande ordförande i Moderaternas valberedning i regionen.

Olämpliga bilder på kvinnor?

– Ja.

Men enligt Melin ansåg då valberedningen, och även regionrådet Malin Wengholm, att de uppgifter man då hade inte innebar något problem.

– Nej. Det var en informationen vi fick, att han skulle kunna nomineras i alla fall, berättar Lis Melin.

Malin Wengholm förnekar kännedom

I dag uttalar sig Malin Wengholm i mycket skarpa ordalag om de nakenbilder på två kvinnor Dan Sylvebo medger att han senare, under 2019, tagit och skickat till en vän, utan kvinnornas medgivande.

– Det är förfärligt. Det är inte ett acceptabelt beteende. Så beter man sig inte.

Men när hon konfronteras med Lis Melins uppgifter blir hon mycket upprörd och förnekar dem bestämt.

– Vi har inte haft några interna diskussioner om att Dan Sylvebo haft nakenbilder på kvinnor inför rekryteringen. Det vill jag lova dig, för då hade han inte blivit regionråd.

Handlar det om en maktkamp?

– Nej, det här är ingen maktkamp.

Men Lis Melin tror att det är just en maktkamp för att få bort Dan Sylvebo det handlar om.

– Jag blir förtvivlad när jag ser hur mycket sådant här skadar folk, när man håller på så här elakt mot varandra. Det är jättetråkigt för vårt parti. Min uppfattning under den period jag  var med var att han var väldigt duktig. Någon annan uppfattning har jag inte om honom.

I klippet ovan hör du Malin Wengholm och Lis Melin berätta mer om det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.