Att vistas mer i naturen bidrar till folkhälsan enligt Per Hallerstig på Länsstyrelsen Jönköping. Foto: Arkiv

Kommunstyrelsen sa ja till försäljning av Axamo

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Jönköping klubbade idag igenom den omstridda affären att sälja delar av fritidsområdet Axamo till en privat fastighetsägare.

Försäljningen är en del i en större uppgörelse där den privata fastighetsägaren säljer två större markområden vid Södra Munksjön till kommunen för 123 miljoner. Marken är ett måste för att kommunen i framtiden ska kunna genomföra en planerad exploatering av området där bland annat ett stationsområde för höghastighetståg är tänkt att ligga.

Ändrat sig

Den privata fastighetsägaren har tidigare inte vela sälja marken men har nu ändrat sig. Men kravet är, förutom själva försäljningssumman på 125 miljoner, att få köpa ett 165 ha stort markområde på Axamo för 15 miljoner. Mark som idag utgör ett attraktivt fritidsområde för Jönköpingsborna.

Munksjösatsningen

Avgörs i fullmäktige

Tekniska nämnden i Jönköping har tidigare sagt ja till de båda affärerna och idag sade också kommunstyrelsen ja. Men fyra partier, Liberalerna, Miljöpartiet , Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna kommer inför fullmäktigemötet den 16 december, där ärendet slutligen avgörs, att kräva att avtalet omförhandlas bland annat eftersom många privatpersoner berörs av affären. Ett krav som också framfördes under kommunstyrelsen men som inte vann gehör. Förslaget fick 27 röster – fem saknades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Munksjösatsningen

Mer i ämnet