Malin Olsson sitter med i styrelsen för Roks, en av två riksorganisationer för kvinnojourer i Sverige. Foto: SVT

Kvinnojourer kritiska till bristande kommunstöd

Uppdaterad
Publicerad

Många kommuner som inte har någon kvinnojour ger istället bidrag till närmsta jour. Men enligt Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige (Roks) räcker inte bidragen till.

– Det är ett problem, säger Malin Olsson, ledamot i Roks.

Vissa kvinnor som utsätts för våld i hemmet tar själva kontakt med kvinnojourerna.

Men ofta är det istället kommunernas socialtjänster som tar kontakten och jourerna får överta ansvaret, exempelvis om kvinnan måste gömmas på ett skyddat boende.

SVT Nyheter Jönköping har tidigare berättat att fem av länets 13 kommuner saknar kvinnojourer.

– Konsekvensen kan bli att kommunen inte ser att de har något ansvar för att finansiera en jour, säger Malin Olsson.

Ger bidrag

Flera av kommunerna som saknar kvinnojourer ger istället ett årligt bidrag till den jour som ligger närmast.

– Det viktiga är att varje kommun är med och finansierar en kringliggande jour, säger Malin Olsson.

Gör kommunerna detta?

– Det är flera som ger symboliska bidrag, säger hon.

Malin Olsson menar att varje kommun istället borde lägga mellan 20 och 30 kronor per invånare. Enligt henne behövs pengarna för att kvinnojourerna ska kunna ha anställda och finansiera skyddade boenden med flera rum, exempelvis om kvinnan som flytt har barn med sig.

Lägger mindre

SVT Nyheter Jönköping har ringt runt till de fem kommuner som inte har egna jourer och fyra har svarat på hur mycket bidrag de ger till kvinnojourerna.

Tre av kommunerna uppger att de ger mellan 20.000 och 40.000 kronor årligen till närmsta kvinnojour vilket är långt ifrån det som Roks menar att kommunerna borde lägga.

”Lösa egna bekymmer”

Exempelvis så gav både Habo och Mullsjö kommun 20.000 kronor förra året till kvinnojouren i Jönköping, men enligt Roks borde de lägga minst 220.000 och 140.000 kronor.  

– Vi är en liten kommun och har mängder med andra prövningar som måste prioriteras inom socialtjänsten utifrån lagen, säger Christer Rube (S), ordförande för socialnämnden i Mullsjö.

Men finns det inte kvinnor i Mullsjö som har behov av skyddat boende?

– Det har funnits och när vi ibland ringt in och försökt få en plats så har vi inte lyckats. Vi har inte känt att det är en gemensam kvinnojour för Mullsjö och Jönköping utan fått lösa våra egna bekymmer, säger han.

Aneby är den kommun som förra året inte gav några pengar alls till kvinnojourer.

– Vissa kommuner har haft ett strutsbeteende och inte velat se att mäns våld mot kvinnor förekommer även hos dem, men jag hoppas vi kommit ifrån det, säger Malin Olsson på Roks.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.