Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl (L). Foto: Jonas Ekströmer/TT-Henrik Montgomery/TT

Emma Carlsson Löfdahl (L) tar time out – behåller hela arvodet

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas riksdagsledamot Emma Carlsson Löfdahl har sagt att hon tar time out efter att partiledningen uppmanat henne att avgå. Men hon har inte begärt tjänstledigt ännu uppger riksdagen för SVT Nyheter. Det innebär att hon kan vara hemma med fullt arvode.

På fredagen uppmanade Liberalernas partiledning riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl (L) att avgå. Hon är ordinarie ledamot i socialförsäkringsustkottet.

Uppmaningen kom efter att Aftonbladet rapporterat att det finns misstankar att hon inte redovisat kostnaden för sin privatbostad i Stockholm korrekt till riksdagen. En åklagare har inlett ”förutredning”, men har sagt att det finns ingen misstanke om brott i nuläget, enligt Aftonbladet.

Efter det meddelade Carlsson Löfdahl skriftligen till sina partikamrater i Jönköpings län att hon tar time out från riksdagsarbetet.

”Jag tänker inte dömas av något mediadrev utan tänker avvakta vad åklagaren kommer fram till, efter det så kommer jag att fatta ett nytt beslut om hur jag gör framöver. Jag kommer också att ta time-out från mitt riksdagsuppdrag tills detta är klarlagt” skrev hon på fredagen.

Time out finns inte

Men begreppet time out finns inte i grundlag eller riksdagsordningen. Det uppger riksdagsförvaltningen till SVT Nyheter på fredagskvällen.

En ledamot som säger att hon eller han tar en time out, men som inte begär tjänstledigt får sitt arvode precis som vanligt.

Då är ledamoten hemma med bibehållet arvode. För att få avdrag på arvodet måste ledamoten lämna in en ansökan om tjänstledigt till riksdagsförvaltningen.

Riksdagsförvaltningen bekräftar till SVT Nyheter på fredagskvällen att Emma Carlsson Löfdahl inte har gjort detta. Hon är därmed ledig med fullt arvode.

Ledamöterna har ett grundarvode på 66 900 kronor i månaden före skatt.

Maxersättning

SVT Nyheter har tidigare berättat att Emma Carlsson Löfdahl hyrde en lägenhet i Stockholm som tillhörde hennes man.

Hon har sagt till Aftonbladet att hon betalar sin make 13 000 kronor i månaden för bostaden, trots att avgiften ligger på ungefär 2 500 kronor.

Carlsson Löfdahl har samtidigt plockat ut maxersättning för bostaden, enligt Aftonbladet.

Hon har låtit skattebetalarna stå för drygt 103 000 kronor varje år – 412 000 kronor under hela mandatperioden, uppger tidningen.

Övernattningsbostad

En riksdagsledamot som har mer än 50 kilometer från sin privata bostad till riksdagshuset har rätt till en övernattningsbostad i riksdagens bostadsbestånd i Stockholm. Ledamoten kan även få ersättning för en privat övernattningsbostad i Stockholm.

För närvarande uppgår den maximala ersättningen till 8 600 kronor per månad. Kapitalkostnader för kontantinsatser ersätts inte, enligt riksdagen.

Sociala medier

I ett Facebookinlägg under fredagsmorgonen skrev Emma Carlsson Löfdahl:

”Jag har lärt mig att man inte ska föra något förhastat då det är krisläge. Mitt ärende ligger hos åklagaren och jag kommer inte att ta något beslut om avgång innan deras beslut kommer. Jag vet att jag följt gällande regelverk och fått det godkänt både från riksdagsförvaltningen och partiet innan jag gjorde denna boendelösning. Men jag är inte tondöv utan har tagit till mig den kritik som framförts och därför också meddelat att jag betalar mellanskillnaden på hyra och avgift.” skriver hon där.

”Det har varit den konstigaste veckan i mitt liv och just nu behöver jag lugn och ro, både för kropp och själ. Jag kommer att stänga av telefonen de närmaste dagarna.” avslutar hon.

SVT Nyheter har sökt Carlsson Löfdahl för kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.