Låga grundvattennivåer trots skyfall

Publicerad

Det är fortfarande mycket låga grundvattennivåer i Jönköpings län – trots den senaste tidens kraftiga regn. Enligt Länsstyrelsen i Jönköpings län har regnet visserligen varit välkommet, men haft mycket liten inverkan på grundvattnet.
– Det har bara haft en marginell påverkan, säger Anna-Karin Weichelt som är vattenhandläggare.

Den senaste tiden har det kommit en hel del regn. Tidigt på måndagsmorgonen fick flera villaägare i både Vetlanda och Mariannelund problem med översvämningar i källarutrymmen då det varit skyfall. Men enligt länsstyrelsen är ändå grundvattennivåerna i länet mycket låga.

– Växtsäsongen pågår just nu och då suger de upp mycket vatten. Sedan har vi också relativt hög temperatur vilket gör att en hel del nederbörd avdunstar, berättar Anna-Karin Weichelt.

Vintern mer gynnsam

Hon säger att senhösten och vintern är de perioder på året då nederbörden får mest påverkan på grundvattennivåerna. Då suger inte växterna upp vattnet i samma utsträckning som under våren och sommaren.

– Det är positivt att det har kommit nederbörd, men vi måste fortfarande spara på vattnet för att det ska räcka så länge som möjligt. Vi vet ju inte hur det utvecklar sig framöver, om det kommer mer regn.

Mäta nivån i brunnen

Enligt länsstyrelsen medför de låga nivåerna att det kan vara läge för de hushåll med egen brunn att mäta vattennivån för att kunna se utvecklingen. Anna-Karin Weichelt säger också att det kan vara idé för de som har en grävd brunn att skaffa en borrad brunn istället för att kunna nyttja grundvattnet.

– Om man behåller sin grävda brunn kan det vara bra att skaffa en tank som rymmer minst 1000 liter där man kan ta emot nödvatten.

Kan fortfarande sådana åtgärder bli aktuella?

– Ja, det kan det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer