Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Johannes Tolf på plats i centrala Värnamo där vattnet i Lagan stiger.I klippet hör du honom och kommunens VA-chef berätta om översvämningsläget. Foto: SVT

Lagan stiger – barriärer byggs i Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

Vattnet fortsätter stiga i flera vattendrag i länet, bland annat i Lagan. På flera håll i Värnamo kommun stängs nu gång- och cykelvägar av.

På sin hemsida meddelar Värnamo kommun att gång- och cykelvägarna i Apladalen stängs av. Även på västra sidan om Enehagskolan runt kvarteret Kärleken i Värnamo stängs gångvägar av.

– Jag pratade precis med några på Värnamo kommun som är här och sätter upp barriärer. De berättade att de nu väntar på mer utrustning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap för att kunna fortsätta att bygga vallar mot vattnet, säger SVT:s reporter Johannes Tolf som är på plats vid Lagan i Värnamo.

Januariöversvämningarna i Jönköpings län
Barriärer byggs vid Finnvedsvallen i Värnamo. Foto: Johannes Tolf/SVT

Vattnet stiger och det gör det just nu i flera vattendrag i länet. Storån i Forsheda riskerar också att svämma över och även där kommer gång- och cykelvägen på södra sidan stängas av.

Uppmanar till försiktighet

Värnamo kommun uppmanar allmänheten att vara försiktiga och att respektera avspärrningarna som kommer sättas upp.

– Vi måste få upp fler barriärer. Det här kan bli så illa som 2020 för det ska ju regna och regna nu, säger Antti Vähäkari, VA-chef Värnamo kommun till SVT.

I närheten av Åbroparken i centrala Värnamo börjar nivån närma sig den som var under översvämningen 2020. Foto: Johannes Tolf/SVT

Barriärer byggs vid Sandgatan/Finnvedsvallen, Ljusseveka, Enehagskolan och vid Galvanovägen i Forsheda. 

I klippet ovan ser hur vattennivån är i Lagan i centrala Värnamo.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Gösta Toreld, Lars-Göran Klemming och Stig Johansson som bor i bostadsföreningen Kärleken 5 i Värnamo ta saken i egna händer för att rädda huset från nya översvämningar. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Januariöversvämningarna i Jönköpings län

Mer i ämnet