Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den misstänkte nekar till brott – det uppger åklagare Klas Lööf. Hör mer i videoklippet. Foto: Mattias Landström/SVT

16 personer till sjukhus efter brand i centrala Jönköping – en anhållen

Uppdaterad
Publicerad

16 personer, varav fem barn, fick föras till sjukhus efter en brand i ett lägenhetshus i centrala Jönköping under tisdagskvällen. En pojke under 18 år är anhållen misstänkt för mordbrand.

Larmet om brand kom vid 19.30 på tisdagskvällen.

– Det kommer in som ett inbrottslarm och kort därefter kommer det även ett brandlarm. Det är en brand med en hel del rökutveckling och man inrymmer fastigheten, säger Angelica Forsberg.

Brand flerfamiljshus centrala Jönköping

Branden ska varit begränsad till ett utrymme och ska inte ha spridit sig vidare i byggnaden. Ett antal personer kunde inte återvända till sina bostäder under natten.

Flera till sjukhus

Räddningstjänsten ska ha knackat dörr i fastigheten för att lokalisera om någon andats in rök. Personerna kontrollerades inledningsvis av ambulanspersonal på ett närliggande hotell.

16 personer fördes till sjukhus, samtliga med lindriga skador. Åtminstone fem av dem är barn, fyra flickor och en pojke.

Utreds som mordbrand

Polisen rubricerar händelsen som mordbrand och grovt olaga intrång.

– Vi misstänker att branden är anlagd men jobbar väldigt brett. Vi har väldigt mycket resurser på plats, säger Angelica Forsberg.

Såg person jagas

Ett vittne berättar för SVT Jönköping att han såg en person jagas av flera poliser ner mot Järnvägsgatan i samband med branden.

Polisen uppgav under tisdagskvällen att en person greps som senare anhölls. Enligt åklagaren Klas Lööf, är den misstänkte under 18 år.

– Han är gripen och anhållen för mordbrand. Han har nekat i sitt inledande förhör, säger Klas Lööf till SVT Nyheter Jönköping.

Under onsdagseftermiddagen meddelade åklagaren att den misstänkte kommer delges misstanke om grov mordbrand.

Räddningstjänsten är kritiska mot att flera lägenhetsdörrar öppnades och menar att fler hade kunnat undvika sjukhusbesök om de agerat annorlunda – hör mer i videoklippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar brandingenjör Mattias Heimdahl hur man ska agera om det är rökfyllt i trapphuset i ett flerbostadshus. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand flerfamiljshus centrala Jönköping

Mer i ämnet