Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
16 personer fick föras till sjukhus efter branden i ett flerfamiljshus i centrala Jönköping i januari. Foto: Mattias Landström / jkpg news

Två 16-åringar häktade efter branden på Väster i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

I fredags häktades ytterligare två tonårskillar för branden i centrala Jönköping i januari, då 16 personer fick föras till sjukhus. Under måndagen hävde åklagaren häktningen av den ena av killarna.

En 16-årig pojke har sedan dagarna efter branden suttit häktad misstänkt för grov mordbrand. Åklagaren beslutade att häva den häktningen eftersom övervakningen av honom har kunnat ordnas på annat betryggande sätt. Normalt sker det genom att den unga personen blir LVU-omhändertagen och placeras på en låst SIS-avdelning, skriver åklagare Frida Noldin i ett mejl. 16-åringen är fortfarande på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand.

En misstänkt frigavs

Åklagaren begärde i förra veckan att tre 16-åringar skulle häktas misstänkta för inblandning. Två av dem häktades i Jönköpings tingsrätt, medan den tredje som begärdes häktad för anstiftan alternativt medhjälp till grov mordbrand släpptes på fri fot. Åklagaren Frida Noldin överklagade det till hovrätten, som fastställde tingsrättens beslut.

Brand flerfamiljshus centrala Jönköping

Under måndagen beslutade åklagaren att häva häktningen av en av killarna som häktades. Orsaken är enligt Frida Noldin att det framkommit uppgifter som gör det oklart om den 16-åringen har befunnit sig i Jönköping vid tidpunkten för branden. Enligt åklagaren är han fortfarande skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden.

Branden tros vara riktad mot företag

Det var den 23 januari som det började brinna i ett lägenhetshus i centrala Jönköping. 16 personer, varav fem barn, fördes till sjukhus med lindriga skador. Eftersom branden började inne i ett företags lokaler misstänker åklagaren att branden var riktad mot företaget.

Polisen undersöker kopplingar till organiserad brottslighet. En av pojkarna var redan som 14-åring misstänkt för mordbrand och är sedan en dryg månad tillbaka omhändertagen enligt lagen om vård av unga.

I det beslutet framkommer att han har förvarat narkotika åt äldre personer och förvaltningsrätten konstaterar att han har samröre med kriminella med stort våldskapital och att det finns ett hot mot honom. Detta efter att en anhörig lämnat in narkotika, som han förvarat hemma, till polisen.

Andreas Persson som bor i huset evakuerades av rökdykare. Hör honom i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det lät ungefär som att någon borrade i väggen, och sen en smäll, säger Andreas Persson. Foto: Johannes Tolf/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand flerfamiljshus centrala Jönköping

Mer i ämnet