16 personer, varav fem barn, fick föras till sjukhus efter branden i lägenhetshuset i centrala Jönköping som bröt ut den 23 januari. Foto: Mattias Landström

Branden i centrala Jönköping tros vara riktad mot ett företag

Uppdaterad
Publicerad

Branden i ett hyreshus i centrala Jönköping för ett par veckor sedan misstänks vara riktad mot ett företag på adressen. Och åklagaren tror att den 16-åring som idag omhäktades inte var ensam.

På fredagen berättar kammaråklagare Frida Noldin att mycket pekar mot att mordbranden var riktad mot ett företag som finns i fastigheten.

– Eftersom branden är anlagd inne i företagets lokaler så tror vi att det finns en möjlighet att branden är riktad mot det här företaget, säger hon.

Brand flerfamiljshus centrala Jönköping

Undersöker gängkoppling

Den häktade pojken, som inte är hemmahörande i Jönköpings län, är misstänkt för grov mordbrand. Polisen har även inlett ett arbete för att undersöka om det kan finnas koppling till organiserad brottslighet.

Frida Noldin säger att det finns omständigheter som talar för att 16-åringen inte var ensam gärningsman, men att hon inte kan gå in djupare på det.

Undersöker hans kläder

Pojkens kläder har skickats in till Nationella forensiska centrum för att undersöka om det finns något spår av brandfarlig vätska, som ska ha använts när branden anlades.

Åklagarmyndigheten och polisen arbetar nu tillsammans med att kartlägga hur pojken rört sig i samband med branden, bland annat genom material från olika övervakningskameror.

Många fick lämna sina hem

Pojken nekar fortfarande till brott, men har sagt att han var i området i samband med att det brann i huset

16 personer, varav fem barn, fick föras till sjukhus efter branden i hyreshuset i centrala Jönköping som bröt ut kvällen den 23 januari. Ingen person skadades allvarligt.

I klippet nedan hör du en av de boende som fick evakueras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det lät ungefär som att någon borrade i väggen, och sen en smäll, säger Andreas Persson. Foto: Johannes Tolf/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand flerfamiljshus centrala Jönköping

Mer i ämnet