Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar brandingenjör Mattias Heimdahl hur man ska agera om det är rökfyllt i trapphuset i ett flerbostadshus. Foto: SVT

Räddningstjänstens kritik efter branden i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Sannolikt hade inte lika många behövt sjukvård vid tisdagens brand i centrala Jönköping – om de agerat på ett annat sätt.

Det menar brandingenjör Mattias Heimdahl dagen efter branden.

– Det räcker med några andetag så kan du vara avsvimmad. Det är jättefarligt, säger Mattias Heimdahl och vänder blicken mot det brandhärjade huset.

16 personer, varav fem barn, fick föras till sjukhus efter branden. Samtliga med lindriga skador.

Brand flerfamiljshus centrala Jönköping

Men enligt Mattias Heimdahl hade det kunnat vara färre som behövt åka till sjukhus om de agerat på ett annat sätt, då flera lägenhetsdörrar öppnades vilket gjorde att brandrök spred sig in i bostäderna.

I klippet ovan hör du honom berätta hur man ska agera när trapphuset i ett flerbostadshus är rökfyllt.

Ung man misstänkt

På onsdagen är det fortfarande en polisavspärrning runt fastigheten och polisens tekniker, iklädda skyddsmask, söker igenom byggnaden efter bevis. En pojke under 18 år är anhållen misstänkt för mordbrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand flerfamiljshus centrala Jönköping

Mer i ämnet