Det var den 23 januari i år som 16 personer, vara fem barn, fick föras till sjukhus med lindriga skador efter en brand i centrala Jönköping. Foto: Mattias Landström

16-åring döms för branden i flerfamiljshus i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

En 16-årig pojke från Norrköping döms för grov mordbrand efter branden i ett hyreshus i centrala Jönköping i början av året. Han döms till sluten ungdomsvård i ett år.

Det var den 23 januari i år som 16 personer, varav fem barn, fick föras till sjukhus med lindriga skador efter en brand i fastigheten som rymmer både butikslokal och flertalet lägenheter.

När polis kom till platsen kunde en tonårskille också gripas förhållandevis snabbt efter att ha sprungit ut från porten till huset där branden hade utbrutit.

Brand flerfamiljshus centrala Jönköping

Enligt åklagaren Frida Noldin har dörren till butikslokalen brutits upp med en kofot och sedan har flera gärningspersoner tänt eld på ett par ställen. På övervakningsfilmer, som polisen gått igenom syns flera personer, men vilka de andra är har inte gått att klarlägga. Under utredning har flera unga personer delgivits misstanke om brott, men de har senare avförts från utredningen efter det saknats tillräckligt med bevis mot dem.

Erkänt att han var i trapphuset – förnekar brott

16-årigen har erkänt att han har varit i trapphuset, men har nekat till att ha gjort inbrott och anlagt någon brand. Analyser av kläderna han bar när han greps har dock visat att det var samma brandfarliga vätska på dem som också fanns på brandplatsen.

Skulle få 14 000 kronor

I åklagarens bevisning finns också uppgifter om att 16-åringen några dagar tidigare haft en kommunikation med en annan, person om att han mot ersättning skulle bränna ner en lokal i Jönköping. I ett meddelande till tonåringens mobil stod det att han skulle få 14 000 kronor för jobbet.

Oklart motiv

Motivet bakom branden är oklart. Utredningen har inte kunnat visa att det finns någon hotbild mot butiksägaren eller någon anställd och något annat motiv har inte kunnat fastställas.

Tonåringen döms till slutet ungdomsvård eftersom han är yngre än 18 år. Tingsrätten bedömer att straffvärdet för denna grova mordbrand skulle motsvara minimistraffet – sex år – för en vuxen person.

I klippet nedan hör du åklagaren Alexandra Ferm strax efter att 16-åringen häktats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
16-åringen har under hela utredningen nekat till brott. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand flerfamiljshus centrala Jönköping

Mer i ämnet