Höstens elfiske gav ett tufft resultat för Bodafors fiskevårdssällskap. Foto: Ebba Torstensson/SVT

Lågt vatten kan ha slagit ut fisken i Emån

Publicerad

Bodafors fiskevårdssällskap anmäler nu Nässjö Affärsverk. Orsaken är att föreningen är övertygad om att det låga vattenståndet i Emån helt slagit ut fisken.

Fiskevårdssällskapet bedriver varje år elfiske för att kontrollera beståndet av fisk. Normalt sett får man upp öringsyngel som är några centimeter långa, men nu i oktober fanns inte en enda. Det var Smålands dagblad först med att berätta.

– För första gången sedan vi började ser vi att en hel årsklass är borta, berättar Nils-Erik Eriksson, ordförande i Bodafors fiskevårdssällskap.

Enligt Nils-Erik Eriksson är det den låga vattenföringen som är den avgörande faktorn och därför anmäls nu Nässjö Affärsverk till länsstyrelsen.

Men kan man inte förstå att man inte kunnat släppa på vatten den här torra sommaren?

– Jo, men vi anser att nivåerna är ett problem oavsett torkan, det har även tidigare varit för lågt utflöde, menar Nils-Erik Eriksson.

Nässjö Affärsverk vill inte kommentera det hela närmare, utan inväntar ytterligare besked från länsstyrelsen.

– Vi har tagit del av anmälan, men vi avvaktar och ser om länsstyrelsen kommer agera, säger Mattias Johnsson VA-chef Nässjö affärsverk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet