Foto: Henrik Montgomery / TT

Läkare slår larm om arbetsmiljön

Uppdaterad
Publicerad

Narkosläkargruppen på Höglandssjukhuset i Eksjö slår nu larm till Arbetsmiljöverket om bland annat risk för utmattning och ohälsa på grund av orimlig arbetsbelastning. Anledningen är det stora antalet hyrläkare och bristen på specialister.

Situationen beskrivs ha blivit värre de senaste åren och flera läkare har slutat.

”Vi upplever inte att ledningen tar oss på allvar och försöker lösa problemet”, skriver skyddsombudet till Arbetsmiljöverket.

”Direkt förödande”

I en framställan till arbetsgivaren, Region Jönköpings län, skriver skyddsombudet för läkargruppen:

”Det är direkt förödande att det inte finns möjlighet för oss narkosläkare att arbeta med utveckling inom kliniken, förödande både för patienter som riskerar sämre vård samt för oss narkosläkare som vill bedriva vård i enlighet med rådande utveckling”.

Arbetsmiljön beskrivs som ohållbar på grund av stressnivån som gör att beslutsfattandet och personalens hälsa påverkas.

”25-timmars arbetspass för ordinarie specialister är ingen ovanlighet och arbetstidslagens krav på dygns- och veckovila är omöjliga att upprätthålla”.

Ber om bedömning

Narkosläkargruppen ber nu Arbetsmiljöverket om en bedömning av arbetsmiljön och riskerna för utmattning, psykisk och somatisk ohälsa på grund av den höga arbetsbelastningen.

En riskbedömning gjordes tillsammans med arbetsgivaren under mars månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.