I klippet: Bengt Hultberg, ordförande Jönköpings läns läkarförening, är kritisk och tycker att regionens satsning på vårdcentralerna borde vara ännu större. Foto: Kristin Renulf / SVT

Läkarföreningens kritik: För lite pengar till den nära vården

Uppdaterad
Publicerad

Regionen satsar 25 nya miljoner per år på primärvården fram till 2023. Men Läkarföreningen i Jönköpings län tycker att det borde varit ännu mer pengar under nästa år.

I budgeten som nyligen klubbades igenom satsar Region Jönköpings län 25 nya miljoner på primärvården för varje år de kommande tre åren. Det innebär att nivån 2023 blir 75 miljoner högre än idag. Men läkarföreningen menar att det måste gå ännu snabbare.

– Man kunde lagt ribban lite högre redan 2021, säger Bengt Hultberg.

Budgeten i Region Jönköpings län 2021

Ökat ansvar

Satsningen på den nära vården görs för att förstärka vårdcentralerna, så att inte allt fokus i länets hälso- och sjukvård hamnar på de tre akutsjukhusen.

Och summan, 25 nya miljoner per år de kommande tre åren, är något som samtliga partier är överens om.

– Vi tycker att vi har lyssnat på medarbetarna och det är därför vi gör den här satsningen på 25 miljoner kronor per år de kommande tre åren, säger Rachel De Basso (S), regionråd.

I klippet hör du Bengt Hultberg och Rachel De Basso (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Budgeten i Region Jönköpings län 2021

Mer i ämnet