I klippet: därför fick flera av den styrande koalitionens sjukvårdsförslag stöd av övriga partier i regionen. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Flera av koalitionens sjukvårdsförslag gick hem hos övriga partier i regionen

Uppdaterad
Publicerad

Koalitionen har majoritet i regionfullmäktige och fick förra veckan igenom sin satsning på 176 miljoner på hälso- och sjukvården för nästa år. Och de större förslagen för sjukvårdsverksamheten fick dessutom övriga partiers stöd.

I klippet: därför fick flera av koalitionens sjukvårdsförslag stöd av övriga partier.

Statens ökade stöd till regionerna gjorde att den styrande koalitionen kunde lägga en offensiv budget med många reformförslag för 2021.

Budgeten i Region Jönköpings län 2021

”Historisk satsning”

De större förslagen för sjukvårdsverksamheten stöddes även av övriga partier: uppskjuten vård 75 miljoner, psykisk ohälsa 30 miljoner, nära vård 25 miljoner, cancervård 23 miljoner och digitalisering 10 miljoner.

– Det här är en historisk satsning på sjukvården som vi är glada över att kunna genomföra och det är positivt att det finns en politisk enighet om flera förslag, säger Rachel De Basso (S), regionråd.

Lönesatsning

Koalitionen röstade även igenom en lönesatsning för vården på 50 miljoner, en post för oförutsedda händelser på grund av coronapandemin på 45 miljoner och en utbyggnad av kollektivtrafiken på 25 miljoner kronor.

I klippet: därför fick flera av koalitionens sjukvårdsförslag stöd av övriga partier

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Budgeten i Region Jönköpings län 2021

Mer i ämnet