Ska asylsökandes rätt till vård begränsas? Samuel Godrén (SD) får mothugg av koalitionens Jimmy Ekström (L). Foto: SVT/TT

SD vill begränsa vården för asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

Tre av Sverigedemokraternas förslag till regionbudgeten i Jönköpings län har handlat om att förtydliga och begränsa vården för asylsökande. Ett av förslagen handlar om att asylsökanden ska få akutvård men ingen planerad vård.

I klippet: SD vill begränsa asylsökandes vård – men får mothugg av koalitionen.

Sverigedemokraterna har det minsta förslaget till regionbudget , 194 miljoner kronors ökning jämfört med 2020. Att jämföra till exempel med koalitionens budget på 300 miljoner kronors ökning.

Budgeten i Region Jönköpings län 2021

SD är ensamma om att föreslå att ta bort karensdagen för vårdpersonal vid sjukdom. Den satsningen kostar 22 miljoner kronor.

Satsar på flyget

I övrigt vill SD öka regionens bidrag till Jönköpings flygplats med 5 miljoner kronor och satsa 3,5 miljoner kronor på en gratis parkering vid Länssjukhuset Ryhov för personal och besökare.

De stödjer koalitionens förslag på större satsningar gällande uppskjuten vård, psykisk ohälsa, nära vård, cancervård och digitalisering.

Föreslår begränsning för asylsökandes vård

Tre av förslagen handlar om att förändra asylsökandes möjligheter till vård. De vill ta bort gratis tolktjänst efter två år. De vill att asylsökanden ska få akutvård men att planerad vård endast ska vara tillgänglig för svenska medborgare och personer som bott många år i Sverige.

De menar också att det finns ensamkommande som är äldre än 23 år som ändå får fri tandvård för barn och vill stoppa den tandvården.

För dessa tre förslag räknar de med en besparing på 14,6 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Budgeten i Region Jönköpings län 2021

Mer i ämnet