Moderaternas föreslår kompensation för vårdpersonalen men får mothugg av koalitionen. Foto: SVT/TT

Moderaterna vill kompensera vårdpersonalen för sjuklön

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas fokus i regionbudgeten är vårdpersonalens löner och ersättningar. För 2021 ville de lägga 27 miljoner på att bland annat kompensera covidsjuk vårdpersonal för sjuklönen.

I klippet: Moderaterna vill kompensera för vårdpersonalens sjuklön – men ifrågasätts av koalitionen.

Det stora posterna i moderaternas regionbudget för 2021 är lönesatsning inom vården 70 miljoner kronor och en medarbetarinvestering på 27 miljoner. Den innebär bland annat kompensation för vårdpersonalens inkomstbortfall när de är sjuka under pandemin samt ersättning för flyttad semester.

Budgeten i Region Jönköpings län 2021

Föreslår höjd patientavgift

I övrigt vill moderaterna spara 20 miljoner kronor på att ta bort gratis tolktjänster för personer som varit i Sverige i två år. De föreslår också att patientavgiften för besök på akuten ska höjas från nuvarande 250 kronor till 500 kronor för att få fler att välja vårdcentral och jourcentraler istället.

De vill också satsa 3,5 miljoner på gratis parkering vid Länssjukhuset Ryhov.

I övrigt stödjer de koalitionens förslag på större satsningar gällande uppskjuten vård, psykisk ohälsa, nära vård, cancervård och digitalisering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Budgeten i Region Jönköpings län 2021

Mer i ämnet